Κυριακή 28 Δεκεμβρίου 2008

LOND-ON

Θα επιχειρήσω να "ξύσω πληγές" και σε αλλους συνοδοιπόρους της "φούσκας'' -εκτός του Νίκου-,με την σημερινή τοποθέτηση ,αλλά νομίζω πως υπάρχει τροφή για συζήτηση και αυτό επιδιώκω.
Τα τελευταία χρόνια έχω πάει αρκετές φορές στο Λονδίνο ,για οικογενειακούς λόγους.Συνολικά ,δε ,πρέπει οι διαμονές μου σε αυτή την πόλη ,να αγγιζουν τις 45 ημέρες.Σίγουρα ,οι μέρες αυτές δεν είναι αρκετές ,ώστε να συγκρίνομαι ,με άλλους αναγνώστες της φούσκας ,οι οποίοι πέρασαν αρκετά χρόνια σπουδάζοντας εκεί ,παρ'ολα αυτά ,νομίζω ότι αρχίζω να έχω μια καλή γεύση της Λονδρέζικης κοινωνίας.Ακόμη ,για να προλάβω αντιδράσεις ,θα σημειώσω ,οτι ,πλήρη άποψη για μία χώρα και τους κατοίκους,μπορεί να έχει μόνο κάποιος , ο οποίος έχει ζήσει δουλεύοντας(και ίσως κάνει οικογένεια) ,στη συγκεκριμένη χώρα.Διότι ,είναι διαφορετική η νοοτροπία του φοιτητή ,του τουρίστα ,του επισκέπτη ,του μεταπτυχιακού ,του έμπορου ,του "προσωρινού'' ,από την νοοτροπία του ντόπιου.
Στο Λονδίνο ,λοιπόν ,για τα πάντα πληρώνεις .Ανάλογα ,δε ,με το τι θα πληρώσεις ,θα λάβεις...Πληρώνεις υπέρογκα ποσά στην εφορία και στο δήμο ,στο πάρκινγκ ,στο απαρχαιωμένο μετρό τους....Πληρώνεις ,για τις σπουδές σου ,για την υγεία ,ενώ θεωρείται ευνόητο ,ότι ,όσο πιό πολλά πληρώσεις ,τόσο πιο πολλά θα πάρεις .Ολα ,μετριούνται με το χρήμα.Και υπολογίζουν και την λίρα ,σε ότι κάνουν ..Δεν είναι....large τύποι...
Είναι μεγάλοι λάτρες της μπύρας.Τους αρέσει να μαζεύονται (ειδικά τις Παρασκευές) ,με τους υπόλοιπους συνάδελφους ,μετά το τέλος της δουλειας τους ,στην τοπική pub ,και να τα πίνουν ,μιλώντας κυρίως για ποδόσφαιρο.
Ο καιρός τους και το κλίμα τους (όπως και το χιούμορ τους ,είναι παροιμιώδη)-Αυτοσαρκαστικά και τα δύο!
Το κράτος τους ελέγχει ασφυκτικά.Κάμερες παντού ,ανιχνευτές μετάλλων στα σχολεία τους ,έφιππη αστυνομία στα γήπεδα ,στα καλα night club μπαίνεις μόνο αν είσαι μέλος ,ιδιωτική security παντού.....δεν μπορείς να κάνεις ρούπι.Υψηλή εγκληματικότης!
Επίσης .τους αρέσει να μαζεύονται και σε σπίτια ,και να βλέπουν όλοι μαζί ,ένα σωρό ηλίθια τηλεπαιγχνίδια και reality shows ,για τα οποία μιλούν όλη την επόμενη μέρα.
Το Λονδίνο είναι βρώμικο.Η ατμόσφαιρά του ,είναι μια από τις πιο μολυσμένες παγκοσμίως ,ενώ μόλις πριν 2 χρόνια ,ξεκίνησε μια καμπάνια ,να εποικιστεί ξανά ο Τάμεσης με ψάρια.Απέχει ,βέβαια ,παρασάγγας ,το σημερινό Λονδίνο ,από τον οχετό της εποχής του Charles Dickens .... μόλις 160 χρόνια πριν.....
Και οι ίδιοι ΄δεν είναι πολύ καθαροί ,μετά την δουλειά.Είναι και εκείνη η μπύρα ,που αφήνει λεκέδες....
Επίσης ,η νεολαία ,δείχει να μην έχει διέξοδα .Είναι απρόθυμοι να σπουδάσουν ,(από έρευνες μόνο το 40% θέλει να σπουδάσει) ,και ξεκινούν δουλεύοντας part time σε διάφορες δουλειές ,μέχρι να κάνουν βιογραφικό και να μπουν σε μια μεγαλύτερη εταιρεία ,η οποία μπορεί να τους διώξει οποιαδήποτε στιγμή ,εξασφαλίζοντάς τους όμως αυτά που ορίζει ο νόμος για τους απολυμένους.
Εχει και πάρα πολλούς πρόσφυγες.Από όλο τον κόσμο.Οι οποίοι αποκτούν κανονικά δικαιώματα και πιάνουν δουλειά σχεδόν αμέσως...και νοικιάζουν και αγοράζουν σπίτια ..από τους Λονδρέζους.Δεν μένουν σε κέντρα υποδοχής....ούτε σε container ή χαρτόκουτα στην οδό Ευήνου.....
Παρόλα αυτά ,είναι ευγενικοί.Οταν τους σταματάς να τους ρωτήσεις κάτι στο δρόμο δεν προσποιούνται οτι βιάζονται.Επίσης ,στις κρατικές υπηρεσίες ,στα μαγαζιά ,στα μουσεία είναι με το χαμογελο...δεν κάνουν μούτρα επειδή τους ρωτάς.Και συνήθως ξέρουν να σου απαντήσουν με ειλικρίνεια.
Στη δουλειά τους είναι φοβερά τυπικοί ,και καλοντυμένοι επίσης.Δεν είναι λέτσοι.Εστω και αν μετά την δουλειά μεθούν.Στο οκτάωρό τους είναι...Αγγλοι και το σέβονται.Οπως και τον εργοδότη τους με αυτό τον τρόπο.
Τα έργα για τα οποία πληρώνουν φόρους ,αργούν να γίνουν.Το νέο wembley έπεσε έξω 1,5 χρόνια από το χρονοδιάγραμμα ,αλλά έγινε.Οπως και όλα τα άλλα έργα .Αργούν λιγο, αλλά πάντα γίνονται.
Κάνουν και πολέμους με τσαμπουκά ,όταν υποστέλλεται η σημαία τους..Στα Φωκλαντ ,στον αντίποδα του Λονδίνου.
Εχουν και λιγότερους καρδιοπαθείς από εμάς .Λιγότερα παχύσαρκα παιδιά ,παρόλο που δεν έχουν την μεσογειακή διατροφή ,για την οποία είμαστε περήφανοι.
Τα γήπεδα γεμίζουν συνεχώς..χωρίς επεισόδια.Η έφιππη αστυνομία είναι μόνο για εκφοβισμό.Αραγε ,εκεί δεν γεννήθηκε το φαινόμενο του χουλιγκανισμού???
Κάνουν και πάρα πολλά ταξίδια..από μικροί...χωρίς να πηγαίνουν με την οικογένεια.Απλα ,κλεινουν εισητήρια στο ιντερνέτ..
Α να μην ξεχάσω!Είπαμε ,βλέπουν ηλίθια show στην τηλεόραση ,δεν πάνε πανεπιστήμιο.Κι όμως! Τα μουσεία ,είναι γεμάτα όλο το χρόνο ,και αυτοί οι Λονδρεζοι και οι άλλες φυλές που ζουν εκεί) ,περνούνατέλειωτες ώρες ,στα ταξίδια ,στο μετρό ,με ένα βιβλίο στο χέρι..
Και ο επαγγελματισμός τους και η ακρίβειά τους είναι μνημειώδεις..Ολα στην ώρα τους ,παρόλο το μεθύσι..
Εχουν και παρωχημένο πολίτευμα...βασιλεία.Τσακωνονται και στην βουλή τους ,οταν
διαφωνουν.
Εμείς είμαστε μπροστά ,έχουμε δημοκρατία ,την παλαιότερη όλων.Και δεν αγχωνόμαστε να πάμε στην ώρα μας ,έχουμε πιο χαλαρούς(πιο ανθρώπινους ρυθμούς).Και πιο ωραία χώρα ,και πλενόμαστε συνέχεια και δεν μεθάμε μετά την δουλειά..και δεν διαφωνούμε μόνο πολιτισμένα στη βουλη και και και τόσα καλά.
Κι όμως ,μπορείτε να μου εξηγήσετε πως και η δική τουςκοινωνία ειναι πιο δημιουργική και πιο προοδευτική και με μεγαλύτερη συνοχή από την δική μας?????
http://www.youtube.com/watch?v=o2EW9RM2LGA

1 σχόλιο:

ΓΙΩΡΓΟΣ είπε...

Παράκελσε,

αν και συμφωνώ:
α) με τον Backbencer
β) με αυτό που μάλλον θέλεις να πεις
θα πρέπει να επισημάνω τις αντιφάσεις του λόγου σου.

Αν για τις αντιφάσεις δεν φταίει η Guinness που σε κέρναγε ο Τάσος τότε μάλλον ανακάλυψες τις θεμελιώδεις αρχές της διαλεκτικής μέσα στην καρδιά του Lond-on...

Ξέρω ότι (και) εμένα ήθελες να προκαλέσεις...
... αλλά ας' όψεται η παλιοκατάσταση.

Όταν όλοι αναρρώσουμε θα επανέλθω προς απάντηση.

Γ.