Τρίτη 23 Δεκεμβρίου 2008

GAS

Βαρέθηκα την μιζέρια, την γκρίνια, την υποκρισία και τις ψευτοεπαναστάσεις. Πιο πολύ σιχάθηκα την έλλειψη ουσιαστικής πρότασης που θα κάνει ΤΩΡΑ έστω και κατά το ΕΛΑΧΙΣΤΟ την ζωή ΜΑΣ καλύτερη. Το καθημερινό πρόβλημα όλων μας χρειάζεται λύση και κάποιοι που συχνά τους κοιτάμε στραβά έχουν την ευφυΐα να μας την προσφέρουν. Ας τους αφήσουμε. Αντιγράφω γιατί μάλλον μόνο αυτό είμαι άξιος να κάνω από την πρωτοβουλία «ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ».

Δημόσια δεδομένα: παρατηρητήριο τιμών καυσίμων - Τί μπορούμε να κάνουμε

Ο ιστότοπος του Υπουργείου Ανάπτυξης Παρατηρητήριο Τιμών Υγρών Καυσίμων www.fuelprices.gr που δημοσιεύει τιμές καυσίμων για όλη την Ελλάδα είναι μια προσπάθεια κάλυψης μέσω του διαδικτύου του προβλήματος της έλλειψης πληροφόρησης των καταναλωτών και βασίζεται σε αγορανομική διάταξη που επιβάλλει την υποχρεωτική ενημέρωση του υπουργείου για κάθε αλλαγή της τιμής πώλησης των υγρών καυσίμων. Ο τρόπος ενημέρωσης των τιμών είναι πολύ απλός και γρήγορος (γίνεται online ή με SMS) και γι αυτό και η μη τήρηση του από τους πρατηριούχους είναι απολύτως αδικαιολόγητη.

Η προσπάθεια αυτή παροχής δημόσιων δεδομένων από την πολιτεία αξίζει διάδοσης και στήριξης. Χωρίς επιβολή καθολικής συμμετοχής στους πρατηριούχους και ζήτηση της υπηρεσίας από τους πολίτες το μέτρο αυτό δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά. Από τεχνική άποψη υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης, που θα μπορούσαν να κάνουν την προσπάθεια αυτή υπόδειγμα για τον υπόλοιπο δημόσιο τομέα.

Τί μπορούμε να κάνουμε
Διαβάστε παρακάτω το αίτημα προς το Παρατηρητήριο για ορισμένες τεχνικές αλλαγές ώστε να γίνουν τα δεδομένα του ένα περιζήτητο gadget για πάρα πολλές ελληνικές ιστοσελίδες.

Για να είναι δυνατή η αξιοποίηση των δεδομένων του Παρατηρητηρίου από άλλες διαδικτυακές υπηρεσίες, πρέπει να δίνεται η δυνατότητα χρήσης ενός RSS feed καθώς και η δυνατότητα αναζήτησης συγκεκριμένων στοιχείων από τη βάση δεδομένων. Η ανταπόκριση του υπουργείου στα παραπάνω ζητούμενα εξαρτάται από τη μαζικότητα του αιτήματος. Γι αυτό είναι αναγκαίο να σταλούν όσο το δυνατόν περισσότερα αιτήματα στη διεύθυνση gga@ypan.grΑυτό το ηλεκτρονικό μήνυμα προστατεύεται από spam bots, θα πρέπει να έχετε ενεργοποιημένη τη Javascript για να το δείτε .

http://ub0.cc/5K/L

Δεν υπάρχουν σχόλια: