Τρίτη 23 Μαρτίου 2010

long drink

Όταν θα έχετε λίγο χρόνο παραπάνω δείτε και αυτό το video


Γύρω μας συμβαίνουν τραγικά πράγματα. Δεν έχει καμία σημασία άν μας κυβερνά δεξία αριστερά σοσιαλισμός ή οτιδήποτε άλλο.Υπάρχει κάτι πολύ μεγαλύτερο απο το ευγενές σπορ της ενασχόλησης με την πολιτική και το οποίο καθορίζει τις τύχες μας ώς ανθρωπότητα, ως ελληινική κοινωνία και τέλος ως προσωπικότητες.
Πλέον το παιχνίδι έχει φύγει απο τις πολιτικές του κάθε κράτους και έχει πάει αλλού. Φαντάζεστε που?
Είμαστε μια παγκοσμιοποιημένη κοινωνία που τα σύνορα έχουν ξεπεραστεί. Υπάρχει κάτι δυνατότερο στο οποίο καλούμαστε να εναντιωθούμε, κάτι πιο ισχυρό απο τις αποφάσεις του ΓΑΠ της Μέρκελ, του Σαρκοζί κ.τ.λ. Όλοι αυτοί είναι πιόνια, εκτελεστές μιας γενικότερης πολιτικής. Όσο ασχολούμαστε με αυτούς χάνουμε το δάσος. Δεν είναι καιρός να προσφέρουμε απο τον χρόνο μας στους κλητήρες την στιγμή που ο στόχος είναι οι διευθυντές. Υπάρχουν οι αθέατοι πρωταγωνιστές της ιστορίας.
Υπάρχει μια ομάδα ανθρώπων πολύ ισχυρών οικονομικά, τόσο ισχυρή που καθορίζει τις τύχες του κόσμου. Καθορίζουν την τυχή ολόκληρων κρατών, δισεκατομυρίων ανθρώπων.
Αυτή η ομάδα έχει μεταβάλει με την δική μας φυσικά συμμετοχή τον κόσμο που ζούμε σε έναν πλανήτη που σιγά σιγά καταστρέφεται
Γιατί να περιμένουμε 4 χρόνια να καθορίσουμε το μέλλον μας με την ψήφο μας? Την στιγμή που μπορούμε να το κάνουμε και το κάνουμε καθημερινά. Μήπως μας αρέσει υπερβολικά η φιλοσοφική συζήτηση και η συνεπής απάθεια και απραξία. Πότε θα έρθει καιρός για δράση?
Πως θα μπορούσαμε να τους αποδυναμώσουμε? Ο μόνος τρόπος που μπορώ να σκεφτώ είναι αφαιρόντας τους την πηγή της δυναμής τους, και συγκεκριμένα τα έσοδα τους.
Δεν σκέφτομαι προς το παρόν ριζοσπαστικές επιλογές όπως η πράσινη αναρχία http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=612974
αλλά κάτι πιο άμεσο και πιο εφικτό όπως είναι η διακοπή της κατανάλωσης σε προιοντά που ξεκάθαρα δεν μας χρειάζονται.
Μια τέτοια αλλαγή είναι εφικτή και μπορεί να επιφέρει άμεσα αποτελέσματα.
Ας αναφέρω ένα σχετικά πρόσφατο παράδειγμα.
Οι περισσότεροι στην Πάτρα μπορούμε να θυμηθούμε τα McDonalds που είχαν ανοίξει πριν μια 5ετια. Όπως θυμάστε η συγκεκριμένη επιχείρηση δούλεψε μόλις για έναν χρόνο. Συνειδητοποιείστε, πως έκλεισε ολόκληρη McDonalds μόνο με την αποχή των πατρινών καταναλωτών. Αυτό δεν θα μπορούσε να συμβεί ούτε με την βία ούτε με μολότοφ ούτε με οποιαδήποτε άλλη συντονισμένη ενέργεια βίας. Με την απλή αποχή δεν άντεξε ούτε ενα χρόνο.
Αν αυτό γινόταν συντονισμένα για πολλά πράγματα και σε πολλές πολυεθνικές εταιρείες θα μπορούσαμε να μιλάμε για νική ενάντια σε αυτούς που καταστρέφουν το περιβάλλον, που αντιμετωπίζουν τις ανθρώπινες ζωές σαν μονάδες, που δεν υπολογίζουν τίποτα μπροστά στο κέρδος. Αν τους αφαιρέσουμε το τελευταίο θα μπορέσουμε να μιλάμε για αυτοδιάθεση, για ατομική και συνολική ελευθερία.
Ας δούμε τι προσφέρει κάθε πολυεθνική ας την κρίνουμε και ας αποφασίσουμε αν θέλουμε να συνεχίσουμε να την στηρίζουμε αγοράζοντας τα προιόντα τους.
Προς το παρόν άλλη λύση δεν βλέπω.
Και αν θυμάμαι καλά ένα σύνθημα έλεγε:
"είμαστε αυτό που κάνουμε για να αλλάξουμε αυτό που είμαστε".
Η κατάσταση που έχουμε βρεθεί είναι δεδομένη οι λύσεις δεν είναι. Μήπως να αρχίσουμε από τις προτάσεις και την άμεση εφαρμογή τους?

3 σχόλια:

Ninja είπε...

διαφορετικά μπορούμε να συνεχίσουμε να συζητάμε αναίμακτα επ αριστον. Κανένας δεν ξεβολεύεται τίποτα δεν αλλάζει. Τι είχαμε τι χάσαμε.

Odyssey είπε...

Πρώτη μου γνωριμία με το βλόγι σας.
Σωστός ο παίχτης, ως προς το "Όσο ασχολούμαστε με αυτούς χάνουμε το δάσος".
Ας ασχοληθούμε με το δάσος. Ποιο είναι;
Και πώς το κλείνουμε το μαγαζί, όταν η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών το ταϊζει με την ψήφο του ή το λιγοστό χρήμα της; Και κυρίως, με την αποδοχή της;

Το 20% του πληθυσμού της γης χρειάζεται το σημερινό σύστημα για να λειτουργεί και να προσφέρει κέρδη σε κάτι λίγους.
Για τους υπόλοιπους "διακυβερνησιμότητα". Αποβλάκωση μέσω "άρτου και θεαμάτων. Και ο άρτος λιγοστός. Κατώτερη - "εγγυημένη" σύνταξη 360 ευρώ τάζει ο κ. Λοβέρδος. Και το ΔΝΤ την θέλει , με τις εισηγήσεις του, επί 12. Καταργώντας, όμως, την δημόσια περίθαλψη θα κατέβει το όριο ζωής στα 58, όπως έγινε στη Ρωσία, θα ρίχνουμε και κανέναν ιό, για τους υπεράριθμους και όλα θα βαίνουν καλώς.
Δεν θα χρειάζεται σύνταξη.
Ιδού το μέλλον μας.

Odyssey είπε...

Επικίνδυνα απλοϊκό το βιντεάκι.
Και εξ ορισμού αποτυχημένη προσπάθεια "αφύπνισης".