Π.Ν.Τ.Φ.Ο.Μ. Πρέπει Να Το Φτιάξουμε Όλοι Μαζί
Καλέ μου Ninja, συγχώρησέ μου τη φράση, αλλά νομίζω ότι διακατέχεσαι από εμμονές.
Έχεις μια απόλυτη άποψη για την ηθική, την οποία έχεις εκφράσει και σε προηγούμενα posts σου. Έτσι όμως καταλήγεις στο αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που (νομίζω) ότι επιδιώκεις.
Με μια μόνο φράση αποκλείεις από το δικαίωμα στην κριτική τη συντριπτική πλειοψηφία των συνανθρώπων σου. Εντυπωσιακή η σκέψη σου μεν και έτοιμη προς κατανάλωση από πολλούς αλλά λιγάκι λαϊκίστικη. Θέλω να πω ότι είναι ομολογουμένως γοητευτική και ρομαντική η τοποθέτησή σου αλλά είναι εκτός λογικής και εκτός πραγματικότητας.
Μου φέρνεις στο μυαλό όσους μηδενίζουν απαντώντας στην κριτική οικονομικά εύρωστων αριστερών, λέγοντας ότι αυτοί δεν δικαιούνται να ασκούν αριστερή κριτική στο απάνθρωπο σύστημά μας λόγω της «αμύθητης προσωπικής τους περιουσίας» (βλ. περίπτωση Αλαβάνου, http://dexiextrem.blogspot.com/2008/06/100.html). Φαντάζεσαι μια παρόμοια κριτική για το έργο του Ένγκελς, ο οποίος ειρήσθω εν παρόδω, ήταν πλούσιος; Επίσης, μου φέρνεις στο μυαλό, κάποιους υπερορθόδοξους, οι οποίοι, αδυνατώντας να αντιπαρατεθούν επί της ουσίας σε διάφορες κριτικές, απαντούν ότι δεν δικαιούνται να ασκούν κριτική στα της εκκλησίας όσοι δεν μετέχουν στο σώμα της. Καταλαβαίνεις ότι, αν τραβήξουμε τη λογική (σου) στα άκρα της, οδηγούμαστε σε πλήρη σιωπή.
Κοντολογίς, η άποψή σου είναι να μην ασχολούμαστε με αυτά που λέγονται αλλά με το ποιοι τα λένε!!! Λάθος.-
Η θέση η δικιά μου είναι ότι δικαίωμα στην κριτική έχουν οι πάντες. Φυσικά, όλοι μας έχουμε και την αντίστοιχη υποχρέωση ανοχής στην κριτική προς το πρόσωπό μας.
Πιστεύω ότι τα ζητήματα της ηθικής δεν πρέπει να προσεγγίζονται στη στενή λογική του "άσπρου - μαύρου", γιατί έτσι ακυρώνονται, δηλαδή επιτρέπονται, τα πάντα.. Τότε υπάρχει πρόβλημα.
Για τους κινδύνους που εγκυμονεί η απόλυτη ερμηνεία της ηθικής δες και http://thebouble.blogspot.com/2008/11/blog-post_7960.html
Υγ. Το παρόν αρχικά γράφτηκε σαν σχόλιο στην προηγούμενη ανάρτηση, αλλά στην πορεία αυτονομήθηκε.
1 σχόλιο:
Αν τραβήξουμε την λογική στα άκρα της οδηγούμαστε σε πλήρη αναδιοργάνωση του συστήματος, δηλαδή στην αρχή μιας μικρής επανάστασης (ανάσταση που θα έλεγαν και οι ορθοδοξοι αδερφοί)
Δημοσίευση σχολίου