Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2009

Ο μεγαλειωδώς αντικαθεστωτικός και η προστασία του πολίτη


Την Κυριακή που πέρασε, έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 89 ετών, ένας μεγάλος άγγλος συγγραφέας και ακτιβιστής δημοσιογράφος, ο Λούντοβικ Κένεντι ή για να είμαι πιο ακριβής ο ΣΕΡ Λουντοβικ Κένεντι.

Δεκαετίες τώρα πάλευε με τον δικό του τρόπο, πολλές φορές κόντρα σε μια φοβισμένη και συντηρητική κοινωνία, για να επανεξεταστούν δικαστικές αποφάσεις που είχαν από καιρό παρθεί και αφορούσαν έγκλειστους πολίτες, οι οποίοι, όπως εκ των υστέρων αποδείχθηκε, ήσαν αθώοι. Υποθέσεις που είχαν συνταράξει την αγγλική κοινωνία, όπως αυτή των 6 του μπέρμινχαμ, που καταδικάστηκαν το 1975 σε ισόβια κάθειρξη για βομβιστική επίθεση σε παμπ της πόλης, όπου δολοφονήθηκαν 21 άνθρωποι.

Από πού κράταγε η σκούφια τους; Οι πέντε είχαν καταγωγή από το μπέλφαστ και ο έκτος από το ένδοξο ντέρι. Όλοι τους καθολικοί στο θρήσκευμα. Πέρασαν δεκαέξι χρόνια στην φυλακή, μέχρι το 1991, όταν ο δικός τους Άρειος Πάγος, αποφάσισε ότι τα δικαστήρια της σκοτεινής δεκαετίας του 70 είχαν κάνει λάθος. Ένα λάθος που στοίχισε σε έξι ιρλανδούς δεκάξι χρόνια ελευθερίας. Αυτοί οι άνθρωποι αναπνέουν τώρα αέρα καθαρό, λόγω της δημοσιογραφικής έρευνας του Κένεντι. Ο Ντέιβιντ Στιλ, του Γκάρντιαν, τον χαρακτήρισε «μεγαλειωδώς αντικαθεστωτικό». Αυτή η φράση τα λέει όλα.  

Εμείς, από την άλλη μεριά, το 2009 συστήνουμε ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ και συλλαμβάνουμε αυτούς που ρίσκαραν την ίδια τους τη ζωή για να  κυκλοφορούμε ελεύθεροι.

Βλέπω στο video της ανάρτησης του wgibson τους μπάτσους να συλλαμβάνουν τον Δημήτρη Παπαχρήστο και φρίττω.

Ακούω μια γυναίκα να λέει στον ένστολο «ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟ» και μου σηκώνεται η τρίχα.

Οι μπάτσοι στην Ελλάδα του 2009 συνέλαβαν τον Παπαχρήστο του Πολυτεχνείου!!! Αυτό που δεν κατάφερε το 73 ο Παπαδόπουλος, ο Πατακός και οι άλλοι επαναστάτες του γύψου, το κατάφεραν τα εγγόνια τους το 2009. Κακό που μας βρήκε, σου λέω.


ΥΓ. Ήμουνα δεν ήμουνα κάνα μήνα φοιτητής, όταν, ένα μεσημέρι μπαίνοντας στο αμφιθέατρο, δοκίμασα μια από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις στην ζωή μου: ο καθηγητής έσβησε τα φώτα και άρχισε η προβολή της ταινίας Στο Όνομα του Πατρός. Μετά από λίγο το μισό αμφιθέατρο αποχώρησε με έντονες διαμαρτυρίες. Μετά την ταινία ακολούθησε διάλογος, όπου ειπώθηκαν πολλά. Κάποια στιγμή θα τα επαναφέρω στο μυαλό μου και θα τα διηγηθώ.

1 σχόλιο:

Ninja είπε...

Έχει διαφορά άραγε η αντιαγάπη απο το μίσος, ο αντιεπαναστάτης απο τον καθεστωτικό, ο αντιπούστης απο τον ευθή? Είναι παράξενο πως αλλάζουν νόημα οι λέξεις, πόσο πιο ενδιαφέρουσες γίνονται οι πράξεις με μια πρόσθεση ενός αντι μπροστά απο τις λέξεις.
αντι- κάθομαι, φρονώ, λέγω, νομώ, περισπώ, μεταθέτω, βασιλεύω, βαίνω, βάλλω, διαστέλλω, δογματίζω, δρώ, εμετικός, ήρωας, θρήσκος,κατοπτρίζω, κανονικός, καπιταλιστικός, καρκινικός, θλήψη, κληρικός, κοινωνικός, κομφορμιστής, κρατικός, κρούω, λήψη, μιλιταριστής, μονοπώλιο, ναζή, νευρωτικός, αντίο