Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2009

Περί Εξαρχείων...

Από τις λίγες Αθηναϊκές γειτονιές που τις συνοδεύει ένας μύθος. ‘Τα Εξάρχεια ρε, έχουν ιστορία’ έγραφε παλιότερα ο Μίσσιος στο ‘Χαμογέλα ρε, τι σου ζητάνε;’. Αυτόν τον μύθο συντηρεί τις τελευταίες μέρες το υπουργείο ΠΡΟ-ΠΟ (=προστασίας του πολίτη).

Καθημερινά μερικές εκατοντάδες ένοπλοι αστυνομικοί ειδικών δυνάμεων, Ζητάδες, ομάδα Δ, ειδικοί φρουροί, όλοι θα περάσουν μια βόλτα. Όχι για καφέ, για έλεγχο. Μπαίνουν στα café, βγάζουν τους θαμώνες έξω, τους υποχρεώνουν να γονατίσουν στον δρόμο και ζητούν ταυτότητες. ‘-Ποιος είσαι; -Πού πας; -Από πού έρχεσαι;’ Αν είσαι και γυναίκα θα ακούσεις και κανένα «γαλλικό».

Στα κατεχόμενα Εξάρχεια, η νεοεκλεγείσα λαοφιλής κυβέρνηση κλείνει το μάτι στο 10% των ψηφοφόρων που της έδωσαν την θριαμβευτική διαφορά, φροντίζοντας να θυμίζει πως το κράτος είναι εδώ, ενωμένο, δυνατό.

Μπορεί οι κάδοι να μένουν γεμάτοι για λίγες μέρες, τα πεζοδρόμια να βρωμάνε, οι καταγγελίες για παράνομα παρκαρισμένα αυτοκίνητα που εμποδίζουν, να αγνοούνται αλλά το κράτος είναι εδώ.

Τα αστυνομοκρατούμενα Εξάρχεια όντως δεν έχουν πια περιφερόμενους ναρκομανείς και αργόσχολους «υπόπτους»! Τι έγιναν όμως αυτοί? Πήγαν πιο κάτω? Το πρόβλημα λύθηκε ή μεταφέρθηκε σε διπλανές περιοχές?

Ο ΠΡΟ-ΠΟτζης υπουργός, με καθημερινές αστυνομικές επιθέσεις καθάρισε την γειτονιά από τα κοινωνικά μιάσματα και τώρα που θα μηδενίσει την ανοχή του στα τρομοκρατικά στοιχεία συλλαμβάνοντας όσους αριστερούς, αναρχικούς, μακρυμάλληδες, σκουλαρικάδες κ σια αντέχουν στην ΓΑΔΑ, ο κάθε εξαρχειώτης δεν θα έχει να φοβάται τίποτα εκτός από την Αστυνομία.

Θαρρώ όμως πως οι ντόπιοι δεν φοβηθήκαν ποτέ τους ούτε πρεζόνια, ούτε πουτάνες, ούτε εμπόρους. Έμαθαν να ζουν μαζί.

Σίγουρα αυτή η συμβίωση δεν είναι ότι καλύτερο, σίγουρα λύσεις πρέπει να δοθούν. Το όπλο στο χέρι όμως δεν μου φαίνεται να βοηθά. Να (συν)ταράσσεις την καθημερινότητα της περιοχής με εξευτελιστικούς ελέγχους, ούτε. Να σπας τα νεύρα των κατοίκων που λες πως προστατεύεις ενώ τρομοκρατείς, μάλλον απέναντί σου θα τους βρεις.

Μαζί με αυτούς που χρόνια τώρα εκμεταλλεύονται την περιοχή και μαζεύονται εκεί επειδή ξέρουν ότι θα βρουν μπάτσους. Κάτι μαλάκες που μόλις δουν στολή πρέπει να πετάξουν πέτρες ή να κάψουν κάδους. Σύγκρουση για την σύγκρουση. Καμία σχέση με παλιούς αναρχικούς ή αριστερούς ή έστω διαφωνούντες, απλά ηλίθιους αντιδραστικούς που ούτε καν αντιλαμβάνονται ότι με την δράση τους δίνουν άλλοθι στην Αστυνομία.

Μια Αστυνομία που την έστειλαν σε εκκαθαριστικές επιχειρήσεις χωρίς να καθορίσουν τους κανόνες εμπλοκής. Πριν καθαρίσεις την γειτονιά, καθάρισε την Αστυνομία. Μια κοινωνία που οπλίζει σώματα ασφαλείας για να εγγυηθούν την ασφάλειά της δεν μπορεί παρά να αναλαμβάνει τον κίνδυνο υπέρβασης καθήκοντος.

Κι όλα αυτά γιατί? Γιατί εκεί? Είναι τα Εξάρχεια η πηγή του κακού που πρέπει να εξοντωθεί? Εκεί βρίσκονται όλες οι γιάφκες των ελεεινών τρομοκρατών? Μαζεύτηκαν πολλοί αλλοδαποί, ισλαμιστές, αναρχικοί, 15χρονοι και έγιναν όλοι στόχοι?



Ένα ελάττωμα έχει αυτή η γειτονιά,



Αντιστέκεται!


Δεν θα υπογράψω σαν morfeas αλλά σαν οικονομικός μετανάστης που τους τελευταίους 6 μήνες φεύγοντας από Πάτρα για επαγγελματικούς λόγους, ζω στη Νεάπολη Εξαρχείων

Δεν υπάρχουν σχόλια: