Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2009
Insomnia - 02:00
Οι φίλοι μου είναι κραυγές στη σιωπή
οι φίλοι μου φώτα κινδύνου στο σκοτάδι
μόνοι σαν δέντρα των κορφών, σαν προσευχή
παιδιά που δε γυρίζουνε στο σπίτι τους το βράδυ
Οι πιο πολλοί λατρεύουν τις αργίες
μα οι φίλοι μου μισούν τις Κυριακές
κρύβονται πίσω από τα φώτα στο λιμάνι
βάζουν φωτιές, βάζουν φωτιές
Σ' αρπάζει από τα μαλλιά η ασημένια σφήκα
βραδιές βραδιές και σε τινάζει πάνω
έκανα δρόμο να σε δω μα δε σε βρήκα
στέκω στις μύτες των ποδιών, μα δε σε φτάνω
Κακή εποχή κακές στιγμές μου φέρνει
χώμα μυρίζω μοβ σκιές βλέπω θαμπά
σαν ένα σαπιοκάραβο που στα ρηχά ξεσέρνει
σαν του Ιούδα φίλημα θα φύγω μακριά
Ξέρεις πώς είναι να διαβάζεις στο σκοτάδι
ξέρεις πώς είναι να δακρύζεις στα κρυφά
φώτα της πόλης και μεγάλοι άδειοι δρόμοι
τα όνειρα της Κυριακής κοστίζουν ακριβά
Στίχοι: Κώστας Κοντοβάς
Μουσική: Γρηγόρης Κλιούμης
Πρώτη εκτέλεση: Υπόγεια Ρεύματα
Insomnia - 01:00
Τις κρύες γυναίκες που με χαϊδεύουν,
τους ψευτοφίλους που με κολακεύουν,
που απ' τους άλλους θεν παλικαριά
κι οι ίδιοι όλο λερώνουν τα βρακιά,
σ' αυτήν την πόλη που στα δυο έχει σκιστεί,
τους έχω βαρεθεί.
Και πέστε μου αξίζει μια πεντάρα,
των γραφειοκρατών η φάρα,
στήνει με ζήλο περισσό,
στο σβέρκο του λαού χορό,
στης ιστορίας τον χοντρό το κινητή,
την έχω σιχαθεί.
Και τι θα χάναμε χωρίς αυτούς όλους,
τους γερμανούς τους προφεσόρους,
που καλύτερα θα ξέρανε πολλά,
αν δεν γεμίζαν ολοένα την κοιλιά,
υπαλληλίσκοι φοβητσιάρηδες, δούλοι παχιοί,
τους έχω βαρεθεί.
Κι οι δάσκαλοι της νεολαίας γδαρτάδες,
κόβουν στα μέτρα τους τους μαθητάδες,
κάθε σημαίας πλαισιώνουν τους ιστούς,
με ιδεώδεις υποτακτικούς,
που είναι στο μυαλό νωθροί,
μα υπακοή έχουν περισσή,
τους έχω βαρεθεί.
Κι ο παροιμιώδης μέσος ανθρωπάκος,
κέρδος ποτέ μα από παθήματα χορτάτος,
που συνηθίζει στην κάθε βρωμιά,
αρκεί να έχει γεμάτο τον ντορβά
κι επαναστάσεις στ' όνειρά του αναζητεί,
τον έχω βαρεθεί.
Κι οι ποιητές με χέρι υγρό,
υμνούνε της πατρίδας τον χαμό,
κάνουν με θέρμη τα στοιχειά στιχάκια,
με τους σοφούς του κράτους τα 'χουνε πλακάκια,
σαν χέλια γλοιώδικα έχουν πουληθεί,
τους έχω βαρεθεί.
Κι οι ποιητές με χέρι υγρό,
υμνούνε της πατρίδας τον χαμό,
κάνουν με θέρμη τα στοιχειά στιχάκια,
με τους σοφούς του κράτους τα 'χουνε πλακάκια,
σαν χέλια γλοιώδικα έχουν πουληθεί,
τους έχω σιχαθεί.
Σαν χέλια γλοιώδικα έχουν πουληθεί,
τους έχω σιχαθεί.
Στίχοι: Δημοσθένης Κούρτοβικ & Wolf Birman
Μουσική: Θάνος Μικρούτσικος
Πρώτη εκτέλεση: Μαρία Δημητριάδη
Ατύχημα
Υ.Γ.: Βέβαια, εμείς αυτό δεν το έχουμε αποφύγει ακόμα. Την Κυριακή μπορεί και να ξέρουμε...
Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2009
Ad hominem
Επειδή:
α) στο District-9 βρωμάει μπαρούτι,
β) ο wgibson το ανέφερε, ΕΙΧΕ ΔΙΚΙΟ, αλλά κανένας δεν έδωσε σημασία,
γ) επειδή έχω κουραστεί με τα ατελείωτα σχόλια που δεν βγάζουν πουθενά (βλέπε σχετική ανάρτηση περί ανδρικού ανταγωνισμού),
παρακαλώ αποφύγετε οποιαδήποτε δραστηριότητα (αναρτήσεων και σχολίων) μέχρι να κατανοήσετε το παρακάτω λήμμα:
Ad hominem
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Το επιχείρημα ad hominem αποτελεί μία από τις πιο διαδεδομένες λογικές πλάνες και βρίσκει την θέση του στα συγγράματα Εισαγωγής στην λογική και στην κριτική σκέψη. Τόσο η ίδια η πλάνη, όσο και οι κατηγορίες περί εφαρμογής της καταδικάζονται στην διαλεκτική. Είναι αποτελεσματική ρητορική τεχνική και χρησιμοποιείται συχνά, παρά το είναι εγγενώς εσφαλμένο και επιπλέον στερείται λεπτότητας.
Το Ad hominem ως λογική πλάνη
Ο Αριστοτέλης είχε προσδιορίσει ένα παραδοσιακό και απλό (όσον αφορά την πλάνη του) επιχείρημα ad hominem στους Σοφιστικούς Ελέγχους του. Το επιχείρημα συντάσσεται με την εξής στοιχειώδη μορφή:
- Ο A ισχυρίζεται το B;
- Ο A είναι αμφισβητήσιμος
- άρα ο ισχυρισμός B είναι εσφαλμένος.
Ο αντίστροφος τύπος ad hominem ονομάζεται Προσφυγή στην αυθεντία και λαμβάνει την αξής μορφή:
- Ο A ισχυρίζεται το B (ο Γ έχει ισχυριστεί το Δ ή τουλάχιστον το έχει υπονοήσει).
- Ο A έχει κάποιο ελκυστικό προσόν/χαρακτηριστικό, (ως προς το οποίο υπονοείται ότι ο Γ υστερεί.)
- άρα ο ισχυρισμός B είναι αληθής. (Υπονοείται ότι ο ισχυρισμός Δ του Γ είναι ψευδής.)
Η πρώτη διατύπωση ονομάζεται 'αντικειμενικός ισχυρισμός' και αποτελεί αμφιλεγόμενο ζήτημα. Η τελευταία διατύπωση ονομάζεται 'συμπερασματικός ισχυρισμός' και αντιπροσωπεύει την λογική διαδικασία. Υπάρχουν δύο είδη συμπερασματικών ισχυρισμών, ο ρητός και ο άρρητος. Για περισσότερα θετικά επιχειρήματα, βλέπε προσφυγή στην αυθεντία.
Χρήση
Η απλή πλάνη ad hominem συνίσταται στον ισχυρισμό ότι το επιχείρημα κάποιου είναι εσφαλμένο εξαιτίας κάποιων μειωτικών χαρακτηριστικών του ή εξαιτίας έλλειψης κύρους από μέρους του, αντί να γίνεται απευθείας αναφορά στην βασιμότητα του επιχειρήματος. Ουσιαστικά υπονοείται ότι το επιχείρημα ή η ικανότητα κάποιου να φέρνει επιχειρήματα στερείται αυθεντίας. Το να προσβάλλει κάποιος κάποιον άλλο κατά την διάρκεια μίας κατά τα άλλα λογικής συζήτησης, δεν αποτελεί κατ' ανάγκην πλάνη ad hominem. Αυτό θα ίσχυε μόνον εάν ο σκοπός της προσβολής είναι να μειώσει το άτομο που επιχειρηματολόγησε, με αποτέλεσμα οι υπόλοιποι να μην λάβουν υπόψη το επιχείρημά του. Εσφαλμένη χρήση του όρου ad hominem είναι η κατά γράμμα, δηλαδή η απ' ευθείας προσβολή εναντίον κάποιου, η ο σχηματισμός επιχειρήματος με βάση κάποιον.
Το αντεστραμμένο ad hominem, ή αλλιώς προσφυγή στην αυθεντία συνίσταται στον ισχυρισμό ότι το επιχείρημα κάποιου είναι ορθό και/ή ότι κάθε επιχειρηματολογία του θα είναι ορθή, αποκλειστικά και μόνον επειδή το άτομο διαθέτει χαρακτηριστικά που το καθιστούν αξιόπιστο ή αυθεντία και όχι γιατί τα επιχειρήματά του είναι ισχυρά. Κατά συνέπεια, αυτό το άτομο δεν χρειάζεται καν να φέρει αντίλογο σε κάποια επίθεση εναντίον της ποιότητας του επιχειρήματός του, ακριβώς επειδή ο ίδιος είναι αξιόπιστος ή αυθεντία. Εξ ου προκύπτει ότι οποιοσδήποτε επίδοξος αντιρρησίας στερείται των χαρακτηριστικών αυθεντίας/αξιοπιστίας (απλό ad hominem). Αυτή η «προσφυγή στην αυθεντία» και/ή η «προσφυγή στην έλλειψη αυθεντίας» τοποθετεί τον πλανώντα σε στενωπό καθώς σε αυτήν υποφώσκει μία κρυμμένη πρόταση, η οποία αναιρεί το υπό-επιχείρημα-αντιπερισπασμό του και αναφέρεται στην δική του ιδιότητα ως αυθεντίας. Εν συνεχεία, κάθε θύμα της πλάνης μπορεί να κάνει χρήση αυτής της πρότασης - τουλάχιστο όσον αφορά το εσφαλμένο υπο-επιχείρημα - χωρίς να χρειάζεται τίποτε επιπρόσθετο επιχειρηματολογικά.
Παράδειγμα στενωπού: Ένας αναγνωρισμένος και διαπιστευμένος καθηγητής Λογικής (πλανών) εναντίον ενός μη ειδήμονα (θύμα). Σημείωση: σε αυτό το παράδειγμα τόσο η προσφυγή στην αυθεντία όσο και στην έλλειψη αυθεντίας αναφέρονται ευθέως χάριν σαφήνειας. Στην πραγματικότητα, η αξία της χρήσης του όρου Αντεστραμμένο Ad Hominem έγκειται στο να εξαρθεί ο προσβλητικός και ταυτόχρονα λεπτός υπαινιγμός μίας Προσφυγής στην Αυθεντία.
Πλανών: «Κακώς διαφωνείς μαζί μου σε ζητήματα λογικής, διότι σε αυτόν τον τομέα εγώ είμαι ο ειδικός. Επειδή εσύ δεν έχεις πείρα, αρνούμαι να συνεχίσω την συζήτηση μαζί σου επί του ζητήματος».
Σημείωση: Η σκοπιμότητα αποτελεί καλό λόγο για να χρησιμοποιήσει κανείς μία μη εσφαλμένη «Προσφυγή στην Αυθεντία», εφόσον αυτή είναι βασισμένη στην Λογική.
Θύμα: «Θα σου υποβάλω την εξής πρόταση: Θα ήμουν ανόητος, εάν διαφωνούσα μαζί σου αναφορικά με αυτό, απλώς και μόνον επειδή οι περισσότεροι αν όχι όλοι οι καθηγητές Λογικής συμφωνούν ότι η 'προσφυγή στην αυθεντία' αποτελεί πλάνη».
Υποβάλλοντας αυτήν την πρόταση, το θύμα αναγνωρίζει και υποχρεώνει τον πλανώντα επίσης να αναγνωρίσει ότι: (1) ήδη διαφωνούν και (2) είναι απαραίτητο να διαφωνήσουν βάσει των θεμελιωδών αρχών, εάν χρειαστεί, προκειμένου να αποδείξει ο καθένας την θέση του. Το θύμα εννοείται ότι οφείλει να παρουσιάσει ένα λογικό επιχείρημα, αλλά το ίδιο οφείλει να κάνει και ο πλανών. Αξιοσημείωτο είναι ότι εάν ο πλανών αρνηθεί να δεχτεί την πρόταση του θύματος, αυτομάτως αναγνωρίζει (1) το δικαίωμα του θύματος να επικαλεστεί άλλες πηγές για να αποδείξει το σφάλμα του επιχειρήματος του πλανώντος ή (2) το δικαίωμα του θύματος αντιστοίχως να αγνοήσει τους νόμους της Λογικής και να αποπειραθεί να ισχυριστεί ότι αποτελεί αυθεντία ο ίδιος (το οποίο ασφαλώς οδηγεί σε άτοπο). Εάν όμως ο πλανών αποδεχτεί την υποβεβλημένη πρόταση, τότε έχει ηττηθεί--όσον αφορά τον αντιπερισπασμό του, τουλάχιστον--διότι αναγνωρίζει ότι θα πρέπει να είναι ανόητος εάν προτιμήσει να χρησιμοποιήσει την ειδικότητά του με τέτοιον τρόπο.
Σε κάθε περίπτωση, το θύμα έχει κατοχυρώσει δικαιώματα αμφισβήτησης επί της αυθεντίας του πλανώντα και αναγκάζει τον πλανώντα να υπερασπίσει την αυθεντία του με την Λογική. Πρέπει να ληφθεί υπ' όψιν, επίσης το ότι στο παραπάνω παράδειγμα, ο πλανών προβαίνει σε πλάνη Φαύλου κύκλου, επιβεβαιώνοντας την αυθεντία του μέσω της ίδιας της αυθεντίας του και σε εξαπάτηση μέσω αντιπερισπασμού, μεταθέτοντας το επιχείρημα από το πεδίο της λογικής στο πεδίο της προσωπικής διαφωνίας σχετικά με την ιδιότητά του ως αυθεντία και την αντίστοιχη έλλειψη του θύματος. Το επιχείρημα μετατρέπεται σε επιχείρημα περί επιχειρήματος, πραγμά κατανοητό, μεν, δεδομένου ότι και το πρώτο επιχείρημα αφορούσε 'λογικά ζητήματα'. Η θέση του πλανώντα, όμως, αποδεικνύεται εσφαλμένη από την στιγμή που έφερε την διαφωνία στο επίπεδο των επιχειρηματολογούντων και όχι των επιχειρημάτων, μολονότι κατά τα φαινόμενα αυτό συνέβη γιατί τέθηκε υπό αμφισβήτηση το status quo και των δύο σε σχέση με το αν είναι λογικοί συζητητές. Ωστόσο, το status quo κάποιου ως λογικού συζητητή είναι σχετικό και είναι ισότιμο με την ποιότητα του τελευταίου επιχειρήματός του.
Αν και το παραπάνω παράδειγμα είναι μάλλον απλοϊκό, η αρχή που μεταδίδει είναι μία σοβαρή αλλά και σύνηθης κατάσταση. Αρκεί να αναλογιστεί κάποιος τον φαύλο κύκλο που δημιουργεί κάποιος όταν υπερασπίζεται την θρησκεία του επικαλούμενος ως αυθεντική πηγή τον θεό της ίδιας της θρησκείας του, προκειμένου να υπερασπιστεί π.χ. την εγκυρότητα της εκκλησίας, της Αγίας Γραφής και λοιπών στοιχείων της ίδιας θρησκείας. Ταυτόχρονα, όμως, το κύρος της αυθεντίας αυτής της θρησκείας χρησιμοποιείται για την υπεράσπιση του ίδιου θεού και των ίδιων θρησκευτικών στοιχείων--για να μην πούμε «και της ίδιας της της εγκυρότητας». Αυτό ουσιαστικά αποτελεί την αντιστροφή όλων των κοινότυπων απλών (φαύλων) επιχειρημάτων ad hominem, από μέρους όσων ακυρώνουν τις απόψεις των μη θρησκευόμενων εξαιτίας της απουσίας πίστης από μέρους τους. Από την άλλη πρέπει να σημειωθεί, ότι μπορούν να υφίστανται «ενδοκειμενικες αποδείξεις» αυθεντικότητας ενός κειμένου, π.χ. όσον αφορά την ιστορική, αρχαιολογική, επιστημονική του αξία, οι οποίες δεν δημιουργούν φαύλο κύκλο. Παραδείγματα τέτοιων αποτελούν τα γραπτά του Θουκυδίδη, του Ξενοφώντα αλλά και η ίδια η Βίβλος.
Αντιστοίχως, τυπικό παράδειγμα ad hominem επιχείματος είναι η επίθεση των εξελικτικών εναντίον των υποστηρικτών του Ε.Σ. (Ευφυούς Σχεδίου από το I.D. = Intelligent Design), κατά τον ισχυρισμό ότι όλα τα επιχειρήματά τους είναι άκυρα, διότι το συμπέρασμα τους αντιβαίνει στον κατεστημένο εξελικτικό επιστημονικό λογισμό.
Αντιστρόφως, δεν είναι όλα τα απλά ad hominem επιχειρήματα προσβλητικά. «Η Ελένη λέει ότι της είναι αδύνατο να σκοτώσει κάποιον, αλλά αυτό δεν μπορεί να ισχύει διότι η Ελένη ποτέ δεν έχει χάσει την ψυχραιμία της». Παρομοίως, δεν είναι όλα τα αντεστραμμένα ad hominem επιχειρήματα αλαζονικά: «Λέω ότι μου είναι αδύνατον να σκοτώσω κάποιον, και αυτό ισχύει ακριβώς διότι χάνω την ψυχραιμία μου συχνά».
Εξωτερικοί σύνδεσμοι
Ζητούνται Όρχεις! (24.09.09)
Όλο το καλοκαίρι άκουγα ένα μοναδικό και επαναλαμβανόμενο μουρμουρητό. Το άκουγα από τα ακουστικά, μέσα στο σκάσιμο των κυμάτων, ξαπλωμένος στην άμμο, το άκουγα ανάμεσα στα βελάσματα των προβάτων στο βουνό. Όπου κι αν πήγα διακοπές με το τρανζίστορ, με συνόδευαν οι ίδιες λέξεις: Ζήμενς, Χριστοφοράκος, μίζες, Μόναχο, Γείτονας, Τσουκάτος, Βαρθολομαίος, ΠΑΣΟΚ, Νέα Δημοκρατία, Ζαγοριανός… Σε διάφορους συνδυασμούς, οι ίδιες λέξεις κομπολόι, έλεγαν τα ίδια πράγματα.
Βαρετό και αηδιαστικό. Αν δεν ήταν τα κύματα, τα πουλιά και τα πρόβατα, θα είχα αρρωστήσει. Έτσι όμως, όπως μου έρχονταν από μακριά, μου έκανε καλό – τόνιζε το πόση απόσταση με χώριζε από όλη αυτή την κακομοιριά και τη μιζέρια. Κι όταν ξαναγύρισα, τις ίδιες λέξεις άκουγα – μόνο που είχα ήδη μπολιαστεί και δεν με άγγιζε τίποτα. Κουβαλούσα ακόμα μέσα μου την ομορφιά και την αρμονία της φύσης και άντεχα τα πάντα.
Ήρθαν οι εκλογές, ξεχάσαμε τη Ζήμενς. Εμένα όμως μου έμεινε μία απορία. Ούτε ένας, μονολογούσα, ούτε ένας πολιτικός μας ηγέτης δεν έχει όρχεις; Να αποδεχθεί την αλήθεια - το πασίγνωστο, το αυτονόητο, το κοινότοπο, που το ξέρουν και οι κότες: Ότι όλα τα πολιτικά μας κόμματα, εδώ και πολλά χρόνια, παίρνουν οικονομικές ενισχύσεις από επιχειρηματίες.
Μπορώ να βεβαιώσω, έχοντας ζήσει πολλά χρόνια στον οικονομικό χώρο, πως οι ενισχύσεις αυτές ήταν υπόθεση ρουτίνας. Από πότε; Από τις αρχές του ελληνικού κράτους! Από τον καιρό που ο Μποδοσάκης έδινε χρυσές λίρες στον Ελευθέριο Βενιζέλο. Εγώ ο ίδιος έχω μεταφέρει χρήματα σε κομματικά ταμεία.
Δεν αντέχω άλλο την υποκρισία. Να βλέπω τις πόρνες να παριστάνουν τις παρθένες. Πα πα πα, εμείς δεν ξέρουμε τίποτα. Εμείς, μαύρο χρήμα; Ποτέ!
Έτσι να βγει κάποιος με όρχεις (μεταφορικούς – δεν αποκλείονται οι κυρίες) και να πει: «Ναι, ρε. Τα παίρναμε. Κακώς, αλλά τα παίρναμε – κι εμείς και οι άλλοι. Να καθίσουμε κάτω και να δούμε πώς θα σταματήσει».
Το link του είναι :
http://www.ndimou.gr/articledisplay.asp?time_id=596&cat_id=45&searchstr=%E6%E7%F4%EF%FD%ED%F4%E1%E9+%FC%F1%F7%E5%E9%F2
Open Politics
Όπως δείχνουν τα πράγματα (και αν τα γραφεία στοιχημάτων είναι έγκυρη πηγή για το τρέχον δημοσκοπικό σκηνικό) μάλλον δεν θα έχουμε την χαρά να τα μάθουμε όλα αυτά. Και δεν θα έχουμε την χαρά να τα μάθουμε γιατί ξαφνικά, μέσα σε λίγες μόνο ημέρες, τα ισχυρότερα εκ των ΜΜΕ πήραν την απόφαση να «τουμπάρουν» σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις. Γιατί, μη γελιόμαστε, ο Καραμανλής δεν ήταν όσο κατάλληλος παρουσιάστηκε πριν και μετά το 2004, ούτε τόσο ακατάλληλος όσο παρουσιάζεται σήμερα από τα ΜΜΕ. Εξίσου και ο Παπανδρέου δεν ήταν τόσο ακατάλληλος όσο τον παρουσίαζαν τα εμφανώς εχθρικά προς αυτόν (φιλοΠΑΣΟΚικα) μέσα και μένει να δείξει η ιστορία αν είναι όσο κατάλληλος εμφανίζεται τώρα από τα ΜΜΕ για να αδράξει την πολιτική ευκαιρία και να κάνει την διαφορά (πάντα με τα κριτήρια του χώρου του).
Η λογική, αντικειμενική και ψύχραιμη αποτίμηση της πολιτικής και των πολιτικών δεν είναι κάτι που μπορεί κανείς να αναζητήσει στα συμβατικά μέσα ενημέρωσης και φαίνεται να γίνεται σχεδόν αποκλειστικό «προνόμιο» των διαδικτυακών πολιτών και των αναποφάσιστων.
Το τελευταίο διάστημα παρακολουθώ την προεκλογική εκστρατεία πολλών υποψηφίων βουλευτών μέσα από το Facebook, τα blogs και τους προσωπικούς διαδικτυακούς τους τόπους. Μερικοί φαίνεται να έχουν απλά μεταφέρει την κλασική προσέγγιση της προεκλογικής εκστρατείας στα νέα ηλεκτρονικά μέσα και άλλοι (κατά κανόνα οι πιο έμπειροι και οι πιο άνετοι της πολιτικής και των ηλεκτρονικών μέσων) να «στήνουν» σιγά - σιγά και ένα κανάλι αλληλεπίδρασης με το κοινό στο οποίο απευθύνονται.
Φαντάζομαι, με τον ίδιο τρόπο η τηλεοπτική εικόνα και άλλων πολιτικών στρεβλώνεται από τον τρόπο με τον οποίον παρουσιάζεται στα μέσα. Με όλα αυτά, είναι λογικό το συμπέρασμα ότι ακόμα και με την απλή μεταφορά του κλασσικού πολιτικού λόγου στα ηλεκτρονικά μέσα ενισχύεται η ποιότητα της πολιτικής υπό την αυστηρή προϋπόθεση ότι θα διευρυνθεί και θα καλλιεργηθεί κατάλληλα η κουλτούρα του ηλεκτρονικού κοινού.
Όμως, ίσως να μην έχουμε κάνει αρκετά αν απλώς διαβάζουμε και παρακολουθούμε ηλεκτρονικά τους πολιτικούς που μέχρι σήμερα ακούγαμε και βλέπαμε από τα παραδοσιακά μέσα. Και είναι βέβαιο ότι δεν θα έχουμε κάνει αρκετά γιατί τα ηλεκτρονικά μέσα προσφέρουν νέες και πρωτόγνωρες δυνατότητες. Το ίδιο το διαδίκτυο χτίστηκε πάνω στην φιλοσοφία του ελεύθερου λογισμικού (open source software). Ένα μεγάλο μέρος από τα ηλεκτρονικά εργαλεία που χρησιμοποιούμε καθημερινά για να επικοινωνούμε με φίλους και συνεργάτες και για να διαδίδουμε τις ιδέες, τις απόψεις και τις ψυχολογικές μας μεταπτώσεις χτίστηκαν συλλογικά από τους ίδιους τους χρήστες. Το ελεύθερο λογισμικό και η δυνατότητα της διαδικτυακής συνεργασίας επέτρεψε στους ίδιους τους χρήστες αυτών των εργαλείων να γράψουν (να προγραμματίσουν) τον κώδικα για τα προγράμματα-εργαλεία που τώρα χρησιμοποιούμε. Θα ήταν λοιπόν ασέβεια προς τις δυνατότητες του μέσου και της φιλοσοφίας πάνω στην οποία χτίστηκε (ανοιχτή αρχιτεκτονική, open architecture) να αποκλείσουμε την δυνατότητα να υιοθετηθεί μια παρόμοια φιλοσοφία και στην πολιτική που διακινείται μέσω αυτού. Αντιγράφοντας τους κλασσικούς της πληροφορικής και του ελεύθερου λογισμικού προτείνω να την βαφτίσουμε “open politics”, ελεύθερη ή ανοιχτή πολιτική.
Στην περίπτωση της ανοιχτής πολιτικής χρειάζεται να ξεπεράσουμε το τρέχον στάδιο στο οποίο ο κλασσικός πολιτικός λόγος και οι θέσεις απλά διαδίδονται μέσω του διαδικτύου και να πάμε στο επόμενο στάδιο όπου ριζοσπαστικές και νέες πολιτικές ιδέες και θέσεις, αλλά ακόμα και τετριμμένα διαχειριστικά ζητήματα, που αποτελούν αντικείμενο της πολιτικής διεργασίας, θα ζυμώνονται και θα διαμορφώνονται μέσα στο διαδίκτυο.
Φανταστείτε αν στις 5 του Οκτώβρη ακολουθούσαμε την φιλοσοφία της ανοιχτής πολιτικής (κατά τις γνωστές πρακτικές ανάπτυξης του ανοιχτού λογισμικού), τι θα γινόταν. Στο πιο προχωρημένο φαντασιωτικό επίπεδο, οι προγραμματικές δηλώσεις της αυτοδύναμης ή μη κυβέρνησης θα μπορούσαν να ζυμωθούν μέσα από ανοιχτές δημόσιες διαβουλεύσεις και να περάσουν την βάσανο της κριτικής τον blogistas και των ελεύθερων διανοητών του διαδικτύου. Φανταστείτε αν αυτή η αυτοδύναμη ή μη κυβέρνηση είχε τα κότσια να ακούσει και να εφαρμόσει στην πράξη τόση δημοκρατία, πόσο εύκολο θα ήταν να αποφευχθούν οι τόσες γραφειοκρατικές ηλιθιότητες που βρίσκουν τη θέση τους από τις προγραμματικές δηλώσεις μέχρι και το τελευταίο νομοσχέδιο και την πιο απλή υπουργική απόφαση. Και έφτασα σε αυτό το φαντασιωτικό επίπεδο γιατί κατανοώ ότι οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης που θα αφορούν και θα επηρεάζουν την ζωή μερικών εκατομμυρίων ανθρώπων που ζουν κάτω ή γύρω από το όριο της φτώχειας, θα συνταχθούν από ανθρώπους που στην καλύτερη περίπτωση δεν το συνάντησαν ποτέ στη ζωή τους και στην χειρότερη, πλησιάζουν εκείνο το μικρό ποσοστό των πλουσιότερων ανθρώπων της χώρας.
Δεν κάθισα να μελετήσω στατιστικές για την οικονομική κατάσταση των ελλήνων πολιτών που έχουν πρόσβαση και επαφή με το διαδίκτυο, αλλά από τον αριθμό τους και μόνο φαντάζομαι ότι υπάρχουν μέσα σε αυτούς πολλοί που ζουν ή έχουν ζήσει το όριο κάποια στιγμή στη ζωή τους ή τουλάχιστον ζουν δίπλα και κοντά σε αυτούς που παλεύουν την φτώχεια στην καθημερινότητα τους.
Και αν η φαντασία σας δεν είναι τόσο αχαλίνωτη όσο η δική μου για να δεχθείτε έστω και για λίγο την ονειρική εικόνα μιας εκτελεστικής εξουσίας που εφαρμόζει την ανοιχτή πολιτική, όπως την όρισα πιο πάνω, φανταστείτε ότι η νομοθετική εξουσία έχει πολύ καλύτερες πιθανότητες κάποτε να λειτουργήσει έτσι. Σε αυτή την περίπτωση φαντάζομαι κάποιους από όλους αυτούς τους fun των πολιτικών στο Facebook ή στα blogs, να επεξεργάζονται επερωτήσεις για τους βουλευτές που υποστήριξαν προεκλογικά, να κάνουν έρευνες και μελέτες για να στηρίξουν τις θέσεις τους στη Βουλή και ακόμα περισσότερο να επεξεργάζονται σχέδια νόμου και τροπολογίες. Μπορεί να σας φαίνεται ανήκουστο και πρωτοφανές. Ωστόσο θυμάμαι μια δήλωση του Κοροβέση που την μεταφέρω όσο την θυμάμαι (παραφρασμένη): αφορά στο γεγονός ότι αν και συγκαταλεγόταν στους επικριτές, όταν έγινε βουλευτής διαπίστωσε ότι η βουλευτική αποζημίωση δεν επαρκεί σε κάποιον που θέλει στοιχειωδώς να κάνει την δουλειά του μέσα στο κοινοβούλιο, δεν επαρκεί να καλύψει τα έξοδα όλου του ανθρώπινου μηχανισμού που απαιτείται. Και όπως καταλαβαίνετε όταν ο βουλευτής δεν καταφέρνει να πληρώσει αρκετούς και ικανούς συνεργάτες για να σταθεί αξιοπρεπώς ενημερωμένος και προετοιμασμένος μέσα στη βουλή, θα υπάρξουν μερικοί καλοί επιχειρηματίες και «think tanks» που θα του ετοιμάσουν και θέσεις και τροπολογίες και νομοσχέδια και θα του τα σερβίρουν έτοιμα προς υπογραφή!!! (να θυμίσω περιπτώσεις που είδαν το φώς της δημοσιότητας ή να αφήσω στη φαντασίας σας όσες δεν αποκαλύφθηκαν ποτέ;)
Υπό αυτό το πρίσμα, η φαντασίωση μου για εφαρμογή της ανοιχτής πολιτικής (open politics) με την συμμετοχή εθελοντών νομοπαρασκευαστών, ερευνητών και συνεργατών στην υποστήριξη του βουλευτικού-νομοθετικού έργου, μοιάζει μια πιθανή ρεαλιστική λύση και εργαλείο για την καταπολέμηση της διαφθοράς όπως αυτή εμφανίζεται ΚΑΙ μέσα στο νομοθετικό σώμα. Σε κάθε περίπτωση η αξιοποίηση διαδραστικών ηλεκτρονικών μέσων και η αντιστροφή του ρόλου πολίτη – πολιτικού σε σχέση με την προεκλογική εκστρατεία (προεκλογικά να ακούει ο πολίτης μετεκλογικά να ακούει ο πολιτικός) θα ήταν ένα καλό βήμα για την λειτουργία μιας πραγματικής και ουσιαστικής ηλεκτρονικής δημοκρατίας!
Αν η μεταφορά της ανοιχτής φιλοσοφίας από την πληροφορική στην πολιτική έχει την ίδια αποτελεσματικότητα, τότε θα μπορούσε μια μέρα να δούμε και στην πολιτική τα ίδια θαύματα που βιώνουμε κάθε φορά που ταξιδεύουμε στο θαυμαστό κόσμο του διαδικτύου.
Σε μια τέτοια δημοκρατία θα μπορούσα να συμμετέχω και εγώ, και φαντάζομαι και πολλοί άλλοι. Υπάρχει κανένας βουλευτής που να προσφέρεται; Από τη Δευτέρα αναμένω απαντήσεις!
Καλή ψήφο σύντροφοι!
Διατελώ ουτοπικά,
Γ.Π.Κ.
Υ.Γ.: Θα ήταν αδικία να μην επισημάνω ότι ο φίλος Η.Θ. έχει συμβάλει σημαντικά στην διαμόρφωση των απόψεων που διατύπωσα. Ο ίδιος είχε βρει έναν άλλο τίτλο και υιοθετούσε μια διαφορετική φιλοσοφία από εμένα. Τον παρακαλώ και τον προκαλώ να κάνει μια σχετική ανάρτηση με θέμα την «Βουλή των Ελλήνων» και τις δικές του απόψεις επί του θέματος. Έχει καιρό εξαφανιστεί και μας έχει λείψει. Επίσης, πολλές από τις δικές του αναρτήσεις και η αλληλογραφία του με την Βουλή και με πολιτικούς είχαν αυτό το πνεύμα (της διαμόρφωσης πολιτικής και της επισήμανσης των αυτονόητων). Άσχετα με το αν συμφωνούμε ή διαφωνούμε στα επιμέρους θέματα η προσέγγιση ήταν σε σωστή κατεύθυνση.
district 9
Έψαχνα και ψάχνω να βρω τρόπο να προτείνω σε όλους την ταινία district 9. Δεν βρήκα. Κάποιοι έχουν ταλέντο όπως οι δημιουργοί της ταινίας και κάποιοι άλλοι, όπως εγώ, όχι. Ας είναι.
Η ανάρτηση αυτή και τα σχόλια που την συνόδευαν, διαγράφτηκε χθες το βράδυ από δικό μου λάθος. Την επαναφέρω σήμερα, αφού πρώτα επιστρέψω τους χαρακτηρισμούς περί ΦΑΣΙΣΜΟΥ σε αυτούς που μου τους απήυθυναν.
Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2009
Τεκμηρίωση
Και το επόμενο απλά για να θυμηθούμε τις αντοχές του Ραφαηλίδη:
Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2009
ΕΚΛΟΓΕΣ ΚΛΙΣΕ
L'avenir de l'homme
Το απρόβλεπτο της ανθρώπινης φύσης είναι που κάνει το παιχνίδι της ζωής ενδιαφέρον και διασκεδαστικό. Ποτέ δεν μπορείς να επαναπαύεσαι στα καλά, γιατί υπάρχουν και τα (απρόβλεπτα) δύσκολα. Ποτέ δεν μπορείς να απογοητεύεσαι στις δυσκολίες γιατί υπάρχουν και οι ευχάριστες εκπλήξεις. Ποτέ δεν ξέρεις τι να περιμένεις την επόμενη στιγμή.
Παρ’ όλα αυτά, μέσα στο απρόβλεπτο της ανθρώπινης φύσης, ένα στοιχείο μοιάζει να διεκδικεί το τεκμήριο της βεβαιότητας: το ποιοι είμαστε σαν άνθρωποι και πολύ περισσότερο το που οδηγεί ο ατομικός δρόμος του καθενός, προσδιορίζεται καθοριστικά από τους ανθρώπους που γνωρίζουμε και αλληλεπιδρούμε μαζί τους.
Απρόβλεπτη η ανθρώπινη φύση, απρόβλεπτος και ο δρόμος της ζωής μας. Ωστόσο και τα δύο είναι εξίσου γοητευτικά.
Γ.Π.Κ.
Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2009
Αντικαθεστωτικοί...
Θέλω να επαναλάβω και επισήμως αυτό που τηλεφωνικά συζητήσαμε με τον Νίκο. Μπορεί τα μεγέθη μας από όλες τις απόψεις να είναι δυσανάλογα, αλλά ακριβώς γι αυτό θα είχε ενδιαφέρον και ενδεχόμενα να ήταν και παραγωγική για όλους, η πρόσκληση και η πρόκληση του Νίκου. Και η πρόκληση και η πρόσκληση είναι να έχουμε τακτικότερα την αυτόβουλη «επίσκεψη» του Περικλή Κοροβέση και στη δική μας γωνιά του διαδικτύου.
Είπα ότι τα μεγέθη είναι δυσανάλογα γιατί ακόμα και αν μπορούσε να ξεχάσει κανείς την προσωπική και πολιτική ιστορία του Κοροβέση είναι αδύνατο να αγνοήσει το έργο του. Η δική μας γωνιά του διαδικτύου είναι πιο «οκνηρή» από την δική του και λιγότερο δημοφιλής από τις εφημερίδες που φιλοξενούν τα κείμενα του.
Ωστόσο υπάρχει μια ακόμα διαφορά και μία ομοιότητα που κάνει την πρόσκληση ιδιαίτερα ελκυστική:
Η διαφορά είναι ότι η πλειοψηφία των θαμώνων της Φούσκας γεννήθηκε λίγο πριν ή αρκετά μετά την μεταπολίτευση ενώ ο Περικλής Κοροβέσης εκπροσωπεί μία γενιά που συμμετείχε ενεργά στους αγώνες πριν από αυτήν.
Η ομοιότητα μας είναι ότι, πάλι, η πλειοψηφία των θαμώνων της Φούσκας αποτελείται από αντικαθεστωτικούς, αντικαθεστωτικούς του συστήματος, αντικαθεστωτικούς της δεξιάς, αντικαθεστωτικούς της αριστεράς, αντικαθεστωτικούς των πάντων. Σε αυτό το πεδίο θα βρούμε πολλά κοινά.
Ως εκ τούτου:
Αγαπητέ κ. Κοροβέση,
Αν δεν το έχει καταφέρει ακόμα ο φίλος Νίκος θέλω να επαναλάβω και εγώ την πρόσκληση του. Θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον και θα ήταν μεγάλη μας χαρά να σας υποδεχθούμε στη Φούσκα. Η συζήτηση, πιστεύω, θα ήταν παραγωγική. Δεν είμαστε εύκολοι συνομιλητές, δεν πιστεύουμε σε έτοιμες ιδέες, αλλά είμαστε εραστές της διαλεκτικής.
Η πρόσκληση είναι ανοιχτή, η Φούσκα θα είναι πάντα φιλόξενη και έτοιμη για την πρόκληση.
Γ.Π.Κ.
Υ.Γ.: Προς τους φίλους της Φούσκας: είμαι Κυλλήνη. Βάλτε καφέ, φέρτε τσιγάρα...έρχομαι!
...deep bate...
Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2009
Το Σχόλιο του Κοροβέση για τη Φούσκα
Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2009
Ο γολγοθάς του ακαταλληλότερου
Έχω αρχίσει και τον συμπονώ τον κ. Καραμανλή. Κάθε φορά που εμφανίζεται για να μιλήσει, υπέρβαρος όσο ποτέ και τόσο αποφασιστικός ώστε δεν τον πιστεύει κανείς, μοιάζει κατά βάθος να κοιτάει το ρολόι του
ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΕΛΙΟ ΚΟΥΛΟΓΛΟΥ
Διαβάστε το άρθρο στο LIFO
Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2009
Μια ακόμα μαύρη σελίδα για τα κόμματα εξουσίας και τη δικαιοσύνη
Θάνος Κ. Αμπατζής
Πάτρα 16/9/09
Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2009
Η γραμμή
Γι’ αυτό ακριβώς το λόγο με ενοχλεί το γεγονός ότι ΚΑΙ αυτή η εκλογική μάχη αποκτά στοιχεία συγκριτικής αποτίμησης και αξιολόγησης. Για άλλη μια φορά οι πολίτες θα κληθούν να διαλέξουν όχι έναν στοιχειωδώς κατάλληλο (κατά προτίμηση ΤΟΝ κατάλληλο για την δουλειά) αλλά τον ...καταλληλότερο. Όπως και άλλες φορές στο παρελθόν, η απόφαση του εκλογικού σώματος (που δεν ταυτίζεται απαραίτητα με τον «λαό») θα είναι (κατά πάσα πιθανότητα) καταδίκη για τον ένα χωρίς να είναι ταυτόχρονα επιβράβευση για τον άλλο.
Αναρωτιέμαι γιατί, η (ακόμα) ανδροκρατούμενη κοινωνία στην οποία ζούμε μπαίνει μονίμως στην παγίδα του «καταλληλότερου». Προφανώς ο «ανδρικός ανταγωνισμός» έχει βαθιά τις ρίζες του σε ένα άλλο χαρακτηριστικό του ανδρικού φύλλου (και των ανθρώπων γενικότερα): την ανασφάλεια, η οποία για το ανδρικό φύλλο κυρίως είναι ταμπού ενώ για το γυναικείο «χαριτωμενιά». Ο φόβος της ανεπάρκειας είναι τελικά που τρέφει τους ανταγωνισμούς και τις συγκρίσεις. Είναι πολύ πιο απειλητική η αποτίμηση με «απόλυτα» μεγέθη απ’ ότι η σύγκριση. Είναι πολύ δυσκολότερο να είσαι αδιαμφισβήτητα «ο κατάλληλος» παρά συγκρινόμενος να βγεις ο καταλληλότερος. Είναι πολύ ευκολότερο να γίνεις ο καλύτερος μπαλαδόρος, ταβλαδόρος ή εραστής από το «ο ένας και ανεπανάληπτος».
Εξάλλου, η σύγκριση βοηθάει στην απόσπαση της συνενοχής του υποκειμένου. Αν αποφασίζει η κερκίδα, ο καφενές ή μία γυναίκα για τα ανωτέρω «προσόντα», έχει απλά να διαλέξει μόνο μεταξύ αυτών που γνωρίζει. Και αφού η κερκίδα δεν γίνεται να βρίσκεται και στο Μπερναμπέουμ και στο Καραϊσκάκη και η γυναίκα - ότι και να έχει γνωρίσει - λίγα έχει δει, τότε είναι εύκολο να συμφωνήσει και να αποθεώσει ...τον μονόφθαλμο.
Η σύγκριση με απόλυτα μεγέθη (όπως την εννοώ εγώ) έχει βλέπετε να κάνει με κάτι που έχει για πάνω από εκατό χρόνια εξαφανιστεί από την πολιτική και τουλάχιστον για καμιά εικοσπενταριά από τις ανθρώπινες σχέσεις: την ουτοπία! Ο ουτοπικός σοσιαλισμός άφησε την τελευταία του πνοή λίγα μόνο χρόνια αφού ο Β.Ι. Λένιν αποφάσισε να πραγματοποιήσει μια πιθανή εκδοχή του και το όνειρο και η φαντασίωση στις ανθρώπινες σχέσεις εξαφανίστηκε από τότε που την ζωντανή και πραγματική επικοινωνία αντικατέστησαν τα εργαλεία (TV, Internet κλπ) και τα υποκατάστατα της δυτικής κουλτούρας.
Και μπορεί η ουτοπία στην πολιτική και το όνειρο στις ανθρώπινες σχέσεις να είναι ιδιαιτέρως απειλητικά για τις ανδρικές ανασφάλειες αλλά έχουν ένα πολύ χρήσιμο χαρακτηριστικό. Όταν αποτιμάσαι σε σχέση με ένα ιδεατό πρότυπο, προσπαθείς να γίνεις καλός, ίσως και να αγγίξεις το τέλειο. Ίσως να μην μπορέσεις να το φτάσεις ποτέ αλλά θα γίνεις οφθαλμοφανέστατα καλός. Όταν απλώς συγκρίνεσαι με τον άλλον μπορείς απλά να γίνεις ένα βήμα καλύτερος του και αυτό μόνο αν το υποκείμενο έχει - έστω και συγκριτικά - ορθή κρίση και άποψη. Η σύγκριση μπορεί να φέρει πολύ αργή πρόοδο, πολλές φορές και πισωγυρίσματα, η ουτοπία και το όνειρο είναι που φέρνουν τα άλματα.
Στις ερχόμενες εκλογές, οποιαδήποτε απόφαση ανάγεται στην σύγκριση έχει πάρα πολύ καλές πιθανότητες να είναι λάθος. Αν μερικοί από εμάς επιμείνουμε στο όνειρο και την ουτοπία για την κοινωνία που πραγματικά θέλουμε, μπορεί να μείνουμε για λίγους μήνες ακυβέρνητοι αλλά θα έχουμε κάνει την πραγματική αλλαγή: θα επιλέξουμε το καλό, όχι το μη χείρον.
Όσοι αντέχουν να βάλουν τον ίδιο κανόνα και στη ζωή (προσωπική ή μη) τότε, μπορεί να μείνουν για λίγο μόνοι αλλά στο τέλος ίσως να αποκτήσουν ακριβώς τη ζωή, τους φίλους και τους συντρόφους που θέλουν και όχι απλά κάτι καλύτερο από αυτό που γνωρίζουν.
Διατελώ,
Γ.Π.Κ.
Υ.Γ.: "Έρχεται ο παππούς"...
Αμερικανικός ..."Σοσιαλισμός"!
Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν το Σάββατο στην Ουάσινγκτον κατά του «υπερβολικού κράτους» που έχει εφαρμόσει, όπως υποστηρίζουν οι φιλορεπουμπλικάνοι οργανωτές, ο Ομπάμα. Η διαδήλωση στρεφόταν κατά και της μεταρρύθμισης του συστήματος υγείας, ως υπερβολική "σπατάλη" κρατικών πόρων.
Ο Ομπάμα στη μάχη για τη μεταρρύθμιση στον τομέα Υγείας (από το tvxs.gr):
Με μια από τις σημαντικότερες ομιλίες της προεδρίας του απευθύνθηκε σήμερα στο αμερικανικό Κογκρέσο ο Μπαράκ Ομπάμα, ζητώντας την έγκριση μεταρρυθμίσεων στο δημόσιο σύστημα υγείας. Οι Ρεπουμπλικάνοι καταλογίζουν στον Αμερικανό πρόεδρο «σοσιαλιστικές τάσεις» και ανευθυνότητα για το μέγεθος των δαπανών που εισηγείται.
Σχόλια του "αντιγραφέα":
- Ο Obama μετά τις εκλογές προσπαθεί να κάνει κάτι στο οποίο απέτυχε ο Clinton και η τότε "πρώτη Κυρία": την δημιουργία ενός καθολικού συστήματος υγείας και κοινωνικής πρόνοιας (βλέπε σχετικές αναφορές στην ταινία Sicko του Michael Moore).
- Στις ελληνικές εκλογές η άτιμη η Οικονομία "έφαγε" την συζήτηση για τον εκσυγχρονισμό του Ε.Σ.Υ. και για την Παιδεία...
- Επιπλέον, η θέση της Ελλάδα στις δαπάνες για έρευνα - τεχνολογία και καινοτομία είναι ιδιαίτερα κακή (ΕΞΠΡΕΣ: Ουραγός η Ελλάδα στις δαπάνες για έρευνα-τεχνολογία και καινοτομία).
- Από τις δηλώσεις των δύο "καταλληλότερων" (ο τρίτος, γνωστός και ως "Κανένας", δεν θα κάνει δηλώσεις πριν τις 4/10/2009!): Καμία συγκεκριμένη (ποσοτική) δέσμευση σε παιδεία, υγεία και έρευνα από την ομιλία του Κ. Καραμανλή στη Δ.Ε.Θ, μοναδική δέσμευση του Γ. Παπανδρέου στην δική του ομιλία στην Δ.Ε.Θ. "Για την Παιδεία, δέσμευσή μου το 5% του ΑΕΠ και ένα δισεκατομμύριο ευρώ επιπλέον στον πρώτο προϋπολογισμό". Εδώ θα είμαστε...
- Έτσι, για να μην ξεχνάμε ότι η ... "ανάγκη διακυβέρνησης της χώρας" έχει και ατζέντα και αυτή δεν πρέπει να έχει μόνο την λέξη "Οικονομία"...
Για την αντιγραφή (και τα σχόλια),
Γ.Π.Κ.
Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2009
"Είναι το ΠΑΣΟΚ Αριστερά;"
Είναι πολλοί αυτοί που βάζουν το καλοπροαίρετο ερώτημα στον ΣΥΡΙΖΑ.
Γιατί δεν τα βρίσκετε με το ΠΑΣΟΚ, για να φύγει η Δεξιά και να σχηματισθεί μια κυβέρνηση, που όσο χάλια και αν είναι, θα είναι καλύτερη από τη Δεξιά; Αυτό μοιάζει λογικό. Αλλά για να ισχύσει αυτό χρειάζονται δύο προϋποθέσεις. Η πρώτη είναι πως το ΠΑΣΟΚ είναι ένα κόμμα της Αριστεράς. Η δεύτερη είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μια συγκροτημένη πολιτική οντότητα. Αυτά ας τα δούμε κι από πιο κοντά.
Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι ένα κόμμα που δημιουργήθηκε από κάποιο κοινωνικό κίνημα ή τον οποιοδήποτε κοινωνικό αγώνα. Είναι ένα πολιτικό φαινόμενο που εμφανίζεται μετά τη μεταπολίτευση και καταλαμβάνει τον κοινωνικό χώρο της προδικτατορικής Ενωσης Κέντρου με συνθήματα της ΕΔΑ και της Αριστεράς των Αδεσμεύτων. Ο λεγόμενος τρίτος δρόμος.
Ο Αντρέας υπήρξε μια χαρισματική προσωπικότητα, επικεντρωμένη στην εξουσία, που ήξερε καλά το βάρος του ονόματός του στο κεντρώο σώμα. Μια κληρονομιά από τον πατέρα του, που του έδινε μια στέρεη και ιστορική βάση. Αυτοί που έλειπαν ήταν οι αριστεροί. Ο ευφυής Αντρέας κατάλαβε πως η πλειονότητα των αριστερών δεν ήταν ΚΚΕ και δεν είχαν στέρεα διαμορφωμένη πολιτική αντίληψη. Στο σημείο που υπήρχε μια πολιτική αντίληψη της Αριστεράς, ήταν σε κάποιον αντιδογματισμό που μπορούσε να προσδιοριστεί αρνητικά, δηλαδή στο τι δεν θέλουμε, αλλά όχι θετικά, με κάποιο συγκεκριμένο πολιτικό πρόταγμα. Για πολλούς αριστερούς της εποχής, από καπεταναίους του ΕΛΑΣ, στελέχη της ΕΔΑ, δημοσιογράφους και διανοουμένους, το ΠΑΣΟΚ ήταν η νέα Αριστερά, συνέχεια της ΕΔΑ, ακόμα και του ΕΑΜ.
Το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία της πρώτης περιόδου μπορεί να πήρε κάποια θετικά μέτρα, αλλά δεν τόλμησε ποτέ να κάνει μια βαθιά τομή. Και γι' αυτό δεν έμεινε τίποτα. Στην περίοδο Σημίτη είχαμε ένα ΠΑΣΟΚ τύπου Μπλερ, που ενσωματώνεται πλήρως στον νεοφιλελευθερισμό και λειτουργεί όπως και τα υπόλοιπα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα της Ευρώπης. Στην τρίτη περίοδο με τον Γιώργο Παπανδρέου έχουμε μια σοσιαλδημοκρατία αμερικανικού τύπου που αντιγράφει όλες τις επικοινωνιακές τακτικές του Δημοκρατικού Κόμματος. Σε κανέναν από τους βασικούς άξονες του νεοφιλελευθερισμού δεν διαφοροποιείται και περιορίζει την αντιπολίτευσή του προς τη Ν.Δ. στην εξής απλή φράση: «Εσείς δεν μπορείτε να κάνετε αυτή την πολιτική, εμείς θα μπορούσαμε να την κάνουμε καλύτερη». Και αυτό μοιάζει σαν προσφορά σε κάποιον αόρατο εργοδότη που θα βρει την προσφορά του πιο συμφέρουσα.
Αυτό δεν σημαίνει πως το ΠΑΣΟΚ δεν έχει χιλιάδες δημοκρατικά και αριστερά στελέχη σε όλα τα επίπεδα. Αλλά μπορούν να κάνουν πολιτική σε ένα κόμμα αρχηγικό και συγκεντρωτικό, με την απόλυτη εξουσία του αρχηγού, που μπορεί να διαγράψει ακόμα και έναν Σημίτη;
Η συνεργασία με ένα τέτοιο ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να είναι άλλη από αυτή των στελεχών της Αριστεράς που προσχώρησαν σ' αυτό. Δηλαδή να πάρουν μια καρέκλα και να εξαφανιστούν ως προσωπικότητες. Θυμάται πια κανείς τον Μπίστη, τη Δαμανάκη, τον Ανδρουλάκη και τόσους άλλους; Τα κυρίαρχα πρόσωπα παραμένουν πάντα τα ιστορικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ κι εκείνοι οι κομπάρσοι του.
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ακόμη συγκροτηθεί σε στιβαρό πολιτικό υποκείμενο, ούτε έχει το ανάλογο μέγεθος για να χαράξει μια κεντρική πολιτική που θα έχει πανελλήνια απήχηση. Αλλά έχει αρκετές δυνάμεις για να δείξει πως είναι κάτι διαφορετικό και μπορεί να προτείνει μια εναλλακτική λύση. Και εδώ πρέπει να βρει τους συμμάχους του. Στις εκατοντάδες κινήσεις που υπάρχουν σήμερα στην Ελλάδα, οι οποίες δρουν κοινωνικά, πολιτιστικά, οικολογικά, εναλλακτικά, αλλά δεν βρίσκουν πολιτική έκφραση, γιατί το υπάρχον πολιτικό αριστερό τοπίο δεν τους ικανοποιεί. Και εδώ είναι το στοίχημα του ΣΥΡΙΖΑ.
* Συγγραφέας - βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Α' Αθηνών
Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2009
Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2009
Μπορεί να είναι επίκαιρο βιβλίο 174 ετών?
«Παρ΄ όλα αυτά μπορεί να συμβεί μια υπερβολική τάση για την υλική ιδιοκτησία, να οδηγήσει τον άνθρωπο στο να θέσει τον εαυτό του στα χέρια του πρώτου δυνάστη που θα παρουσιαστεί. Στην πραγματικότητα, στη ζωή κάθε δημοκρατικού λαού υπάρχει μια πολύ επικίνδυνη μετάβαση. Όταν η τάση για υλική ευημερία αναπτύσσεται πιο γρήγορα από την αίσθηση του πολίτη και τη συνήθεια της ελευθερίας, φθάνει μια στιγμή στην οποία οι άνθρωποι αφήνουν τον εαυτό τους να παρασυρθεί και σχεδόν χάνουν τον νου τους στη θέα των αποκτημάτων που πρόκειται να κατακτήσουν.
Σκεπτόμενοι μόνο πώς να κάνουν περιουσία δεν καταφέρνουν να συλλάβουν τον στενό δεσμό που συνδέει την ευημερία του ατόμου με την ευημερία του συνόλου. Σε τέτοιου είδους περιπτώσεις δεν είναι καν απαραίτητο να τους αρπάξει κανείς τα δικαιώματα που απολαμβάνουν: θα τα εγκαταλείψουν πρόθυμα από μόνοι τους...
Αν ένα ικανό και φιλόδοξο άτομο κατορθώσει να αποκτήσει εξουσία σε μια τέτοιου είδους κρίσιμη στιγμή, θα βρει τον δρόμο ανοιχτό για κάθε κατάχρηση. Αρκεί να μπει στον κόπο να φροντίσει τα υλικά συμφέροντα και κανείς δεν πρόκειται να του ζητήσει να ανταποκριθεί στα υπόλοιπα. Πάνω απ΄ όλα, να εγγυηθεί την τάξη...».
«Έτσι δεν είναι ασυνήθιστο να βλέπουμε στην τεράστια σκηνή του κόσμου πλήθη που εκπροσωπούνται από μια χούφτα ανθρώπων οι οποίοι μιλούν στο όνομα ενός απόντος ή απρόσεκτου όχλου, ανδρών οι οποίοι ενεργούν μέσα στην οικουμενική ακινησία, χειριζόμενοι τα πάντα ανάλογα με τα καπρίτσια τους: αλλάζοντας νόμους και τυραννικές συνήθειες όπως τους αρέσει. Σε τέτοιον βαθμό ώστε είναι αδύνατον να μην εκφράζουμε έκπληξη βλέποντας σε πόσο αδύναμα και ανάξια χέρια μπορεί να πέσει ένας μεγάλος λαός».
Αλέξις ντε Τοκβίλ, “Δημοκρατία στην Αμερική” 1835
Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2009
Εκλογές 2: ΝΔ και Λιάπης...
«Απόδραση» Λιάπη με αιχμές
Ο πρώην υπουργός που ανήκει στην ομάδα των στελεχών της κυβέρνησης που ενεπλάκησαν σε υποθέσεις που «πλήγωσαν» το Μαξίμου και τη Νέα Δημοκρατία, ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι υποψήφιος στις επερχόμενες εκλογές
Σχόλια:
1. Κάτι γνώριζε ο "συγγενής" όταν μιλούσε πριν την ανακοίνωση.
2. Όπως και στην περίπτωση Βερελή είναι καλό να ξέρεις τι πρόκειται να σου συμβεί και να το προλαμβάνεις.
3. Τα νέα συνδυάζονται: ΛΑΟΣ και Κωνσταντάρας, ΝΔ και Λιάπης. Να περιμένετε και άλλα και μάλιστα όχι μόνο στο δεξιό χώρο. Το ρευστό πολιτικό κλίμα απαιτεί και ρευστότητα στα πρόσωπα...
Εκλογές 1: ΛΑΟΣ και Κωνσταντάρας...
Τα πρώτα... ψάρια στο ΛΑΟΣ
Αρχισαν δειλά-δειλά να ...τσιμπούν το δόλωμα στο αγκίστρι που είχε ρίξει ο Γ.Καρατζαφέρης. Πρώτο... ψάρι ο πρώην βουλευτής της ΝΔ, Δημήτρης Κωνσταντάρας, ο οποίος ανακοίνωσε την προσχώρηση του στο ΛΑΟΣ... θα περάσουμε ωραία μέχρι τα πρωτοβρόχια...
Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2009
Το γάντι...
Όταν χρειάζεται εγώ δεν σηκώνω το γάντι αλλά ολόκληρη την πανοπλία...
Ως εκ τούτου:
1) Αν απαντήσω στο σύντροφο MORFEA περί της διαδρομής της αριστεράς στην Ελλάδα από το Νοέμβρη του 1918 (ίδρυση του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος Ελλάδας) μέχρι τον Σεπτέμβρη του 2009, πολύ πιθανό να κάνουμε τη Φούσκα ΣΥΡΙΖΑ και δεν κάνει... Έχουμε εκλογές στις οποίες θα αναμετρηθεί ο τέως "καταλληλότερος" με τον "ΚΑΝΕΝΑ". Ο ΣΥΡΙΖΑ (και ο ΣΥΝ) δείχνουν να το ξεχνούν, ενώ αυτό δεν συγχωρείται να το αγνοεί ούτε η "ταπεινή" Φούσκα, ούτε κανένας άλλος πολίτης. Κατά τα λοιπά να δηλώσω ότι δεν διαφωνώ με τον ΜΟΡΦΕΑ. Ακριβώς επειδή συμφωνώ μαζί του έγραψα τα πικρόχολα σχόλια.
2) Επειδή έρχονται εκλογές εγώ σας θυμίζω:
1. ESA/Observing the Earth : http://www.esa.int/esaEO/SEM0S8H7KYF_index_0.html
2. International Charter for Space and Major Disasters : http://www.disasterscharter.org/disasters/CALLID_262_e.html
3. SAFER (Services & Applications For Emergency Response): http://www.emergencyresponse.eu/site/FO/scripts/myFO_contenu.php?noeu_id=80&page_id=61&lang=EN
4. DLR/Center for Satellite based crisis information/Emergency mapping and rapid monitoring : http://www.zki.dlr.de/applications/2009/greece/177_en.html
Πηγή: Γενική Γραµµατεία Έρευνας και Τεχνολογίας
Οι Πελοποννήσιοι ξέχασαν το 2007, οι Αθηναίοι θα ξεχάσουν το 2009; Δεν με ενδιαφέρει αν θα διαπιστώσουν μονοκομματικές ή πολυκομματικές ευθύνες, αρκεί να τις αποδώσουν!
3) Οικογενειακό ανέκδοτο: μετά την εμφάνιση Λιάπη στην τηλεόραση διαπιστώσαμε την αξία που έχει και την εμπιστοσύνη που πρέπει να δείχνει κανείς στον συγγενή του!
4) ΣΥΡΙΖΑ: ενδιαφέρον ερώτημα "θα μπει στη Βουλή;", Αν δεν μπει ή εσωστρέφεια και η "ΒΑΒΕΛ" ήταν τυχαία; (Morfeas τι λες επ' αυτού; Νίκο; anyone?)
5) WGIBSON: να θυμηθούμε να συζητήσουμε την αξία του να είσαι κυρίαρχος του ΥΠ.ΕΣ.Δ.Δ.Α. και υποτακτικός των Μ.Μ.Ε. για την διαμόρφωση του τελικού εκλογικού αποτελέσματος. Αυτό όμως αφού μάθουμε πρώτα την τύχη των "διερευνητικών εντολών"...
Αυτά!
ΓΠΚ
Υ.Γ. 1: Πίτσες και μπύρες για το διάγγελμα και για το νταβαντούρι που θα ακολουθήσει...
Y.Γ. 2: Εγώ λέω να αρχίσω (από τώρα) δίαιτα, ανεξαρτήτως απόφασης του τέως καταλληλότερου και /η εκλογικού αποτελέσματος, θα γίνει "must"...
Υ.Γ. 3: Για κάθε ενδεχόμενο βάλτε ντομάτες στον κήπο και διεκδικήστε το λιοστάσι από την κληρονομιά του παππού! Θα χρειαστούν...
Υ.Γ. 4: Ποιος από εσάς ειδικεύεται στο κληρονομικό δίκαιο;