Παρασκευή 21 Αυγούστου 2009

ΙΔΟΥ Ο ΕΝΟΧΟΣ

Του ΠΕΡΙΚΛΗ ΚΟΡΟΒΕΣΗ*

Η πολιτική ηγεσία του ΣΥΝ φαίνεται να ταυτίζεται πλήρως με τα έργα και τις ημέρες του πάλαι ποτέ Ενιαίου Συνασπισμού που συγκροτήθηκε από το ΚΚΕ και την ΕΑΡ υπό την ηγεσία των Χαρίλαου Φλωράκη και Λεωνίδα Κύρκου.
Ο τελευταίος μάλιστα με άρθρο του στα «Νέα» (20.8.09) επαναφέρει στο προσκήνιο την πολιτική της ΕΑΡ προτείνοντας στον ΣΥΝ να συνεργαστεί με το ΠΑΣΟΚ. Εδώ και χρόνια από τις στήλες αυτής της εφημερίδας ο καλός συνάδελφος Γ. Βότσης θέτει πιεστικά ερωτήματα για τον χρηματισμό των κομμάτων της Αριστεράς και απάντηση δεν έχει πάρει. Με δραματικό τρόπο επανέφερε το ερώτημα και ο καθηγητής Κώστας Μπέης. Εγώ απλώς ανακύκλωσα τις ήδη δημοσιευμένες πληροφορίες με την ελπίδα πως θα ασκούσα μια πίεση για να δοθεί μια απάντηση. Η ελπίδα μου βγήκε αληθινή και τα κόμματα της Αριστεράς αντέδρασαν. Αλλά δεν απάντησαν στα ερωτήματα που έθεσε η «Ε» και στοχοποίησαν τον ανακυκλωτή.
Αυτή είναι μια παλιά και δοκιμασμένη σταλινική τακτική που είναι προσφιλής τόσο στην κλασική της μορφή όσο και στην ανανεωτική της. Οταν δεν μπορούμε ή δεν θέλουμε να απαντήσουμε σε κάποιο ερώτημα ενοχοποιούμε το ίδιο το ερώτημα και το δαιμονοποιούμε για να αποφύγουμε την ουσία του πολιτικού προβλήματος. Και αυτό δεν βγαίνει ποτέ στην επιφάνεια. Και η κρίση που περνάει αυτή τη στιγμή ο ΣΥΝ με τη σύγκρουση των δύο ηγεσιών του είναι καθαρή. Ή θα δημιουργήσουμε μια ΕΑΡ που θα αφομοιωθεί στο ΠΑΣΟΚ ή ανασυγκροτούμε μια Αριστερά του 21ου αιώνα με διακριτό πρόσωπο και κρυστάλλινες θέσεις. Και αυτές οι δυο πολιτικές απόψεις δεν μπορούν να δημιουργήσουν μια νέα σύνθεση γιατί είναι αποκλίνουσες.
Και όταν ένα κόμμα βρίσκεται σε μια βαθιά κρίση, ένα τυχαίο γεγονός, όπως ήταν η συνέντευξή μου στο Κανάλι 1 του Πειραιά, μπορεί να αναδείξει τη σοβαρότητα των πολιτικών προβλημάτων, που αν δεν αντιμετωπιστούν πολιτικά, τότε οι συνέπειες μπορεί να είναι απρόβλεπτες. Και πολύ φοβάμαι πως οι ηγεσίες του ΣΥΝ έχουν χάσει το παιχνίδι και οι διάφοροι έμμισθοι γραφειοκράτες θα συνεχίσουν να αυτογελοιοποιούνται. Από τον Τύπο έμαθα πως επιθυμούν την τιμωρία μου ή την παραίτησή μου. Σε μένα δεν έχει ανακοινωθεί τίποτα. Και αυτό δείχνει πως η ηγεσία του ΣΥΝ έχει χάσει την επαφή με την πραγματικότητα. Τιμωρείς ή διαγράφεις κάποιον που είναι μέλος σου. Εγώ δεν υπήρξα ποτέ μέλος του ΣΥΝ. Και μπορεί να εκπροσωπώ κατά το ένα δέκατο τέταρτο τον ΣΥΡΙΖΑ στο Κοινοβούλιο, αλλά δεν είμαι μέλος του, γιατί ακόμα δεν έχει τη δυνατότητα να κάνει εγγραφές μελών. Αρα, ποιος θα διαγράψει ποιον. Ο μόνος που μπορεί να με διαγράψει είναι ο εαυτός μου. Αλλά μέχρι στιγμής δεν μου έχει υποβληθεί καμιά παραίτηση.
Σύντροφός μου από τα φοιτητικά χρόνια μού έκανε μια πολύ ενδιαφέρουσα επισήμανση και την επαναλαμβάνω: «Εμείς δεν χρωστάμε τίποτα στην Αριστερά. Αυτή μας χρωστάει. Ούτε με υποτροφίες μας έστειλε να σπουδάσουμε, ούτε επαγγελματικά στελέχη γίναμε ποτέ, ούτε μπήκαμε σε κάποια επετηρίδα και να πάρουμε αξιώματα. Και σκέψου πως εσύ δίνεις το 20% της βουλευτικής σου αποζημίωσης για να συντηρείς και τους γραφειοκράτες του ΣΥΝ. Είναι σαν να χρηματοδοτείς τη δίωξή σου». Στο τελευταίο είχα κάποιες ενστάσεις. Υπάρχει πρόθεση δίωξης για τις απόψεις που έχω εκφράσει κατά καιρούς. Αλλά ευτυχώς ούτε το ΚΚΕ ούτε οι γραφειοκράτες του ΣΥΝ είναι σήμερα σε θέση να στήνουν «γκούλακ» για τους αντιφρονούντες. Η ζωή συνεχίζεται, όπως και τα ερωτήματα που μένουν αναπάντητα. Και για όποιον ενδιαφέρεται να μάθει τι είπα, υπάρχει και γραπτή μου δήλωση, που δημοσιεύτηκε στη χθεσινή «Ε». Αν η πολιτική γραμματεία του ΣΥΝ επιθυμεί να τη λογοκρίνει, ας το κάνει. Προσωπικά, με τη λογοκρισία δεν τα πάω καλά.
* Συγγραφέας-βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Α' Αθηνών
perkor29@gmail.com
δημοσιευμένο στο σημερινό φύλλο της Ελευθεροτυπίας

6 σχόλια:

morfeas είπε...

Αν άκουσα σωστά, βγήκε εκπρόσωπος του ΣΥΝ να απαντήσει για τους χρηματισμούς στελεχών σήμερα, τρεις μέρες μετά τα πρώτα ερωτηματικά!

Νίκος είπε...

Δεν ξέρω αν κάποιο στέλεχος του ΣΥΝ έκανε δήλωση "επί της ουσίας" των ζητημάτων που τέθηκαν. Αυτό που ξέρω είναι ότι δεν πέρασαν τρεις μέρες μετά τα πρώτα ερωτηματικά.

Και εξηγούμαι:
Το πρώτο ερωτηματικό τέθηκε από τον Γ. Βότση σε δημοσίευμα της 13Ιουλίου 2009, στην Ελευθεροτυπία, υπό τον τίτλο: «Ώρα να παρέμβει ο Κάρ. Παπούλιας για τη διαφθορά» (δες http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=62968). Μεταξύ άλλων, γράφει ο Βότσης ότι

"... Καμώνονταν όλοι ότι ξαφνιάστηκαν, όταν ξέσπασε κι εδώ από καραμπόλα -με τη σοβαρή και αποτελεσματική διερεύνηση του σκανδάλου στη Γερμανία. Χρονική αφετηρία και για τις εδώ ανακρίσεις είναι το 1995, αφού από τότε φέρονται να λειτουργούν τα «μαύρα ταμεία» της εταιρείας. Αλλά οι δραστηριότητες της «Ζίμενς» στη χώρα μας έχουν μια εξόχως ενδιαφέρουσα προϊστορία διάστικτη από σκανδαλωδώς χαριστικές πολιτικές ενέργειες. Η κορυφαία, το 1990: Η τότε «οικουμενική» κυβέρνηση του Ξεν. Ζολώτα απεφάσισε να ακυρώσει διεθνή διαγωνισμό για την ψηφιοποίηση του ΟΤΕ, που έβαινε προς προκλητικά χαριστική κατακύρωση στη «Ζίμενς» σε σύμπραξη με την Intracom του Σωκ. Κόκκαλη και να προκηρύξει νέο. Και ξαφνικά παρενέβησαν από κοινού οι τρεις πολιτικοί ηγέτες (Αν. Παπανδρέου, Κων. Μητσοτάκης και Χαρ. Φλωράκης), ανέτρεψαν πραξικοπηματικά την κυβερνητική απόφαση και η κατακύρωση ολοκληρώθηκε -ανοίγοντας διάπλατα το δρόμο για τη συναινετική διαπλοκή και όσα έκτοτε ακολούθησαν. Ανεπιβεβαίωτες φήμες, που ουδέποτε διερευνήθηκαν, προσδιόριζαν τότε τη «μίζα» σε δύο δισ. δρχ. για το κομματικό ταμείο του ΠΑΣΟΚ, άλλα τόσα για τη Ν.Δ. και ένα δισ. για τον ενιαίο τότε «Συνασπισμό». Ποια είναι η όλη αλήθεια, ο Θεός κι η ψυχή τους. Το απολύτως βέβαιο και εύγλωττο είναι το πολιτικά ομόθυμο αρχηγικό πραξικόπημα."

Το δεύτερο ερώτημα τέθηκε πάλι μέσω της Ελευθεροτυπίας, την 29 Ιουλίου 2009, με συντάκτη τον αιρετικό της δικονομίας, καθηγητή Κώστα Μπέη και τίτλο: «In fraudem legis» (δες http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=68003).

Ο Μπέης αναφέρεται στην καταγγελία του Β. Νέτα και αυτολογοκρινόμενος πέντε φορές σημειώνει ΜΟΝΟ τα εξής:

"Θ'αναρωτηθεί ίσως ο καλοπροαίρετος αναγνώστης: Καλά, ακόμη και συ προσέρχεσαι τώρα, ως αυτόκλητος συνήγορος εκείνων που, πριν από δύο μήνες, μεθόδευσαν τη διατεταγμένη απουσία των κυβερνητικών βουλευτών κατά τις σχετικές ψηφοφορίες, και έτσι αμνήστευσαν τα τρωκτικά, τα οποία ατύχησε να έχει η χώρα ως μέλη υπουργικών συμβουλίων; Λοιπόν, απαντώντας, θα θυμίσω ότι, σ' αυτήν εδώ την ίδια στήλη, πριν από δύο περίπου εβδομάδες, δημοσιεύθηκε μια συνταρακτική καταγγελία ενός από τους πιο ευπρεπείς και έγκυρους δημοσιογράφους μας, του Βίκτωρα Νέτα: ότι δηλαδή, την εποχή της οικουμενικής κυβέρνησης Ζολώτα, το υπουργικό συμβούλιο είχε αποφασίσει να κηρύξει άγονο έναν εκκρεμή δημόσιο διεθνή διαγωνισμό για προμήθεια τηλεπικοινωνιακών εγκαταστάσεων, όμως αυτή την κυβερνητική απόφαση από κοινού είχαν ανατρέψει οι κατονομαζόμενοι αρχηγοί των τριών τότε συνεργαζόμενων κομμάτων, αφού στο μεταξύ είχαν εισπράξει πέντε δισεκατομμύρια δραχμές από την προμηθεύτρια εταιρεία για... τις ανάγκες των κομμάτων τους! Ματαίως περίμενα μια έντονη διάψευση. Η καταγγελία πέρασε σαν ελαφρό χάδι πάνω σε αναίσθητα κέρατα βοδιού. Ομως, σ' αυτό το σημείο, φίλε αναγνώστη, που με τιμάς με την προσοχή σου και με τον δικό σου προβληματισμό και καημό, οφείλω να σου εξομολογηθώ ότι, για πρώτη φορά στα 34 χρόνια θητείας μου σε τούτη τη φιλόξενη στήλη, δεν άντεξα και αυτολογοκρίθηκα, αναθεωρώντας την άμεση συνέχεια αυτής εδώ της παραγράφου, πάνω από πέντε φορές, καθώς αντίκριζα τα δάκρυα αγαπημένων προσώπων, που αρνούνται να δεχτούν ως αμετάκλητο τον ξεπεσμό, στον οποίο έχει κατρακυλήσει ο κορμός τόσο του πολιτικού κόσμου όσο και των ενθουσιωδών οπαδών τους, με τα χαζοχαρούμενα σημαιάκια τους και τις άναρθρες κραυγές. Κι αυτά, ενώ η χώρα μας έχει εξαντλήσει όλα τα περιθώρια εξωτερικού δανεισμού, με άδηλο το σκοτεινό μέλλον της."

Μα κανείς δεν διαβάζει την ρημάδα την "Ε" σε αυτόν τον τόπο; Όλοι ΡΑΔΙΟ ακούνε;

Νίκος είπε...

Εσύ δεν έχεις χρόνο για τέτοια. Στην θέση σου θα επέλεγα να ξεκινήσω με το περιοδικό "Παιδί και νέοι γονείς"!!!

Μην ειρωνεύεσε τον Μπέη φίλε.

Νίκος είπε...

Εντάξει, κάνε το παιδί σου Αμερικανάκι!!!
χαχαχαχαχαχα


Σοβαρά τώρα:
Γράφεις "... Δεν ειρωνεύτηκα κανέναν αλλά ακόμα και αν το έκανα τι έγινε? ή δεν μπορούμε να γελάμε με την βιβλιογραφία του? ή μήπως είναι αυθεντία δεν επιτρέπεται να τον σχολιάζω?"

Αν μπορείς ανάλυσέ το λίγο γιατί δεν το καταλαβαίνω.
Θεωρείς δηλαδή ότι με την φράση μου "μην ειρωνεύεσαι τον Μπέη" προσπάθησα να σου αφαιρέσω το "δικαίωμα" να γελάς με την βιβλιογραφία του ή ότι δεν σου επέτρεψα να τον σχολιάσεις επειδή είναι αυθεντία;

Ε, λοιπόν, αν είναι έτσι σου απευθύνω ρητή δήλωση ότι έχεις κάθε δικαίωμα να γελάς μαζί του και να τον σχολιάζεις. Κανένα πρόβλημα.

Το δικαίωμά μου να αντιδρώ σε όσα γράφεις πειράζει να το ασκώ;

morfeas είπε...

και τώρα που μπορεί ο ένας να ειρωνεύεται και ο άλλος να αντιδρά, εγώ απορώ:
ο "κακός" είναι ο Χριστοφοράκος που πλήρωσε ή αυτός που "παρέλαβε" (sic)?
...δηλαδή αν δώσω φακελάκι στον γιατρό -μη χαίρεσαι Παράκελσε- είμαι ο φταίχτης γιατί έβαλα σε πειρασμό τον dr?
πες μου δικηγόρε...

ΓΙΩΡΓΟΣ είπε...

Όθωνα: να σου ζήσει!!! (το παιδί - όχι το δικαίωμα, γιατί αυτό το είχες ούτως η άλλως)

Νίκο-Όθωνα: προτείνω 24ωρη bachelor εκδρομή στους δυο σας. Ο ένας βετεράνος πατέρας, ο άλλος φρέσκος πατέρας, νομίζω ότι ξεσπάτε ο ένας στον άλλον για να μην ξεσπάσετε στα τέκνα σας.

Νίκο: πες ΣΥΡΙΖΑ!

ΜΟΡΦΕΑ: ΜΗΝ ΤΟΥ ΒΑΖΕΙΣ ΙΔΕΕΣ!!!

Κώστα Καραμανλή: ούτε ο Χριστοφοράκος δεν μας σώζει...

ΓΠΚ: πως γυρνάνε στη δουλειά;

...