Τρίτη 26 Μαΐου 2009

Συνέχεια εκλογολογίας, μήπως είναι ώρα για πραγματική δράση?

Η αλήθεια είναι πως δεν πιστεύω ούτε στα κόμματα ούτε και στο εκλογικό σύστημα. Δεν είδα ποτέ να γίνεται καμία σοβαρή αλλαγή μέσα απο τα κόμματα. έχω την εντύπωση, ότι η δική μου μία και μοναδική ψήφος, άντε και της γιαγιάς μου, δεν μπορεί να αλλαξει τα πράγματα. Θεωρώ κάθε φορά οτι ρίχνω μια σταγόνα στη θάλασσα. Είναι η αλήθεια ότι με πιάνει μια θλίψη στις εκλογές, σαν να ναι χριστουγεννα. Μου φαίνεται πολύ λίγη η ψήφος, δεν νομίζω ότι τιμωρώ ούτε ότι επαινώ μια προσπάθεια που έχει γίνει. Ποιός ο ρόλος της λοιπόν?
Αν δούμε το θέμα χωρίς άγχος, μακροπρόθεσμα τα επόμενα 40 χρόνια θα γίνει μια εναλλαγή κυβερνήσεων είτε δεξιών είτε αριστερων είτε σοσιαλοδημοκρατικών άντε και οικολογικών. Άλλο κόμμα θα κυβερνά για 4 άλλο για 8 χρόνια, άλλο μπορεί και για 1 μήνα. Είναι όμως σίγουρο ότι ουσιαστικές αλλαγές στην Ελλάδα δεν θα γίνουν γιατί οι περισσότεροι είτε φοβούνται το πολιτικό κόστος, είτε γιατί το ταμείο είναι μείον, είτε γιατί... απο εδώ και πέρα μπαίνουν πολλά είτε μέχρι και το Ιτε παίδες ελλήνων.
Ποιό είναι όμως ο ρόλος του καθενός, στο παραπάνω μελλοντικό σενάριο, αν υποθέσουμε οτι είμαστε μοναδικές ανθρώπινες οντότητες και ότι είμαστε πάνω στην γη για να περνάμε όμορφα αλλά και να αφήσουμε τις μελλοντικές να περάσουν εξίσου ωραία? Τι σημασία θα παίξουν για τον κόσμο οι καμιά δεκαριά φορές που θα βρεθεί κάποιος πίσω απο το παραβάν εκτός απο την ψευδαίσθηση ότι ασκεί το εκλογικό του δικαίωμα σε μια δημοκρατική κοινωνία?
Ωστόσο πιστεύω ότι παίζουν πολύ μεγαλύτερο ρόλο οι προσωπικές επιλόγες που κάνει ο καθένας στην καθημερινή του προσωπική ζωή. Καθώς και οι δημοσιοποίηση τους προς ενημέρωση των υπολοίπων.
Και γίνομαι πιό συγκεκριμένος. Ποιός ο λόγος να περιμένει κανείς να βγουν στην βουλή οι οικολόγοι όταν μπορεί ο καθένας να σώσει το περιβάλλον και να αισθανθεί όμορφα με αυτό?
Θα δώσω ένα παράδειγμα και στο μέλλον θα ακολουθήσουν και άλλα.
Π.χ. είναι δεδομένο οτι τα πλαστικά μπουκάλια του νερού καταστρέφουν το περιβάλλον, Πρόκειται για τεράστια σπατάλη η αγορά πλαστικών δοχείων νερού και η απόρριψη τους στην συνέχεια στα σκουπίδια. Μαζεύονται τόνοι καθημερινά απο πλαστικό καθώς και σπαταλούνται τεράστια ποσά ενέργειας, επειδή ο κάθε ένας απο εμάς είτε δεν έχει συνειδητοποιήσει τι κάνει ή γιατι έτσι τον βολεύει.
Και αναρωτιέμαι ποιόν πρέπει να ψηφίσω για να αλλάξει η παράπάνω συνήθεια που με εξοργίζει? Ποιά ψήφος το γράφει πάνω της αυτό? και ποία η αξία της όταν όλοι θα πάνε να ψηφίσουν με ενα μπουκαλάκι νερό στο χέρι? Περιμένει κάνενας ότι κάποιο κόμμα θα κλείσει το Ζαγόρι ή την Κορπη ή οποιαδήποτε άλλη εταιρεία, ή οτι θα κάνει εκστρατεία ενημέρωσης?
Τι μπορεί να γίνει γι'αυτό? Για μένα, αποχή απο οτιδήποτε ενοχλητικό και γνωστοποίηση της στασης αυτής στον υπόλοιπο κόσμο. Είναι σίγουρο ότι τα υπόλοιπα 40 χρόνια αν δεν έχει αλλάξει κάτι τότε σίγουρα θα υπάρχουν 150*40= 6000 μπουκάλια λιγότερα στη γη.
Αν πειστούν και δυο τρεις άλλοι μπορεί να υπάρχουν ακόμα λιγότερα.

Και σίγουρα να παίρνονται καθημερινά αποφάσεις που θα γίνονται σεβαστές. Να γίνονται καθημερινές επιλογές. Είναι ωραία τα λόγια και η θεωρητική προσέγγιση των πραγμάτων, προλειάνουν και καθορίζουν τις επιλόγές αλλά κάποια στιγμή πρέπει και οι επιλόγές να γίνονται και πράξη.
Ποιός είναι έτοιμος απο σήμερα να μην ξαναγοράσει μπουκαλάκι με νερό? αν δεν έχει αντίθετη άποψη φυσικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: