Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2010

Συνέχεια πλειστηριασμών


Ο Ιωαννίνων Θεόκλητος στο 13μελές Δ.Σ. της Εθνικής Τράπεζας

"Διεκδίκησε και επέτυχε να έχει και πάλι λόγο στα της διοικήσεως της Εθνικής Τράπεζας ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων Θεόκλητος, ο οποίος συμμετέχει από προχθές στο 13μελές Δ.Σ. της Εθνικής Τράπεζας, «ως μη εκτελεστικό μέλος».
ΜΕΓΑΛΟΜΕΤΟΧΟΣ
Με την εκ νέου συμμετοχή του στο Δ.Σ. ο κ. Θεόκλητος εκπροσωπεί την Εκκλησία, η οποία αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους μετόχους της Εθνικής Τράπεζας.
Κατέχει 9.300.000 μετοχές, δηλαδή το 1,5% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας!
Μάλιστα καθίσταται ένας από τους τρεις μεγαλύτερους μετόχους της Τράπεζας, εάν συνυπολογιστούν οι 2.300.000 μετοχές των Κληροδοτημάτων της Μητρόπολης Ιωαννίνων και οι 300.000 της Μητρόπολης Ηλείας.
Γι΄ αυτό επεδίωξε και πάλι να έχει λόγο σε ζητήματα της εταιρικής διακυβέρνησης της Τράπεζας.
Η νέα ηγεσία της Εθνικής, πάντως, πρότεινε 12μελές Δ.Σ. Σε αυτό έχει προταθεί και ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων Θεόκλητος να εκπροσωπεί τα Κληροδοτήματα Ηπείρου.
ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΡΙΣΜΑΤΑ
Για το θέμα της μη διανομής των μερισμάτων της Εκκλησίας, ο κ. Θεόκλητος θεωρεί ότι ο νόμος που ψηφίστηκε τον περασμένο Μάρτιο από την κυβέρνηση της Ν.Δ. και προβλέπει να μη διανέμονται τα μερίσματα «είναι αντισυνταγματικός»!
Και υποστηρίζει ότι: «Με τη μη διανομή των μερισμάτων η Εκκλησία στερείται περίπου 20 εκατομμύρια ευρώ. Ποσό σημαντικό, όπως ανέφερε, αφού τα μοναδικά έσοδα της Εκκλησίας είναι από τα μισθώματα και τις μετοχές.
Και όπως εκτιμούν εκκλησιαστικές πηγές, εάν η Εκκλησία στερηθεί και φέτος τα μερίσματά της κινδυνεύει να έχει ελλειμματικό προϋπολογισμό. Το βέβαιο είναι ότι πρέπει να αλλάξει ο νόμος»."

Να λοιπόν οι κύριοι που κάνουν τους πλειστηριασμούς απέκτησαν όνομα., Καθημερινά διαθέτουν ανά την ελλάδα δεκάδες ακίνητα συμπολιτών μας στους πλειστηριασμούς. Λέτε η λέξη "κοράκια" να έχει σχέση με την εκκλησία. Μήπως επειδή είναι ήδη συνεργάτες της εκκλησίας στις κηδείες έγιναν αυταπάγγελτα και συνεργάτες στις κατασχέσεις των ακινήτων? Γιατί δεν απαντά η εκκλησία? Απο που νομίζουν οτι βγαίνουν τα μερίσματα? Είναι τόσο αφελής να νομίζουν οτι βγαίνουν με ηθικό τρόπο?
Απαιτούμε άμεση αποχώρηση της εκκλησίας απο την Εθνική Τράπεζα. Και να αφήσουν τα μερίσματα που έχουν βγεί μέσα απο πόνο, απελπισία και δάκρυα στους καρχαρίες.
Μήπως τελικά η εκκλησία είναι της άποψης ότι "ο σκοπός αγιάζει τα μέσα?" Αν είναι έτσι τότε να μας το πει να το ξέρουμε, γιατί μου έρχονται κάτι τρελές ιδέες.

17 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Λοιπον οι πλειστηριασμοι επι της "χρυσης εποχης τους" (<2005) γινονταν στην Αρμοδιου 10 στον 3ο οροφο στο κεντρο της Αθηνας καθε Τεταρτη 12-2.
Θα παρεις το προγραμμα του πλειστηριασμου και θα ρωτησεις τους συμβολαιογραφους ποια ακινητα θα εκπλειστηριαστουν εκεινη την ημερα...συνηθως εχεις πληροφορηση ποια θα "βγουν".
ειναι αληθεια οτι τα ακινητα δεν θα τα δεις ποτε μεσα, μπορεις απλα να υποθεσεις οτι ειναι χαλια και να ρωτησεις τον συμβολαιογραφο την κατασταση τους.
ειτε τα θελεις για εσενα ειτε για ποιοτικη εκμισθωση ειτε για μεταπωληση να υπολογιζεις +10-15.000 για ανακαινιση για <80 τ.μ
οσον αφορα τα "κορακια".
ειναι 2-3 μεγαλοκαρχαριες κυριως δικηγοροι οι οποιοι πλαισιωνονται απο καμια 10αρια φτωχαδακια, μικροαπατεωνισκους οι οποιοι πανε για το μεροκαματο.συνηθως αν τους γυρισεις αναποδα δεν θα βρεις ουτε 2ευρω και τους ακους να κανουν κατι εξωφρενικες προσφορες οπως 130000-200000...
αυτο συμβαινει διοτι στην συνεχεια το σπιτακι το παιρνει ο καρχαριας...
το θεμα ειναι οτι οι συγκεκριμενοι παρενοχλουν συνεχεια τους παρευρισκομενους και με τον τροπο τους σε αποτρεπουν απο το να παρεις το ακινητο σε συμφερουσα τιμη...
πως γινεται αυτο?πολυ απλα.

ξεκιναει το ακινητο στο 1/2 της αντικειμενικης
ανεβαινοντας η τιμη (μπορει και ανα 5 ευρω!!!) και αν δουν οτι ενδιαφερεσαι σε πλησιαζουν και σου ζητουν 1000-2000-10000-50000 (εξαρταται απο το ακινητο) για να αποχωρησουν απο την διαδικασια.αν δεν συμβιβαστεις (που δεν πρεπει) θα στο ανεβασουν κοντα στην εμπορικη οπου και θα αποχωρησουν.

τον τελευταιο καιρο στον χωρο των πλειστηριασμων εχουν ΕΥΤΥΧΩΣ ερθει πολλοι ασχετοι οι οποιοι μεσα στην αφελεια τους ανεβαζουν την αξια των ακινητων κοντα στην εμπορικη (και λεω ΕΥΤΥΧΩΣ για αυτους που χανουν τα σπιτια τους)...παλια η κατασταση ηταν φρικη, για το καθε σπιτι ηταν μονο 3-4 ατομα και ολα του κυκλωματος...υπαρχουν περιπτωσεις που σπιτια ειχαν τιμη εκκινησης 50000 ευρω και εκλειναν στα 50001...(με εμπορικη αξια >150000).

συμβολαιογραφοι ειναι η χειροτερη φαρα...οσους εχω γνωρισει μεσα απο τον χωρο, ειναι εκει μονο για να εξυπηρετησουν τα δικα τους συμφεροντα και των πελατων-δικηγορων που ανεφερα πιο πανω...ευκολα μπορει να βγαλουν απο 1000(βαση) μεχρι και 30000 απο ενα ακινητο αν το εξασφαλισουν σε καλη τιμη (κλεισουν γρηγορα τον πλειστηριασμο)...
αυτοι ειναι οι θεματοφυλακες του κρατους?

Η αληθεια ειναι οτι εκει μεσα δυστυχως χανεις τον εαυτο σου...
δεν σκεφτεσαι παρα το γρηγορο κερδος...
οταν ομως αναγκαστεις να "εκδιωξεις" τον ιδιοκτητη απο το σπιτι του αλλαζουν ολα :sorry:...
οταν τον δεις να φευγεις με το 3 χρονο αγορακι του αγκαλια με λιγα παιχνιδια :sorry:

και ιδιως οταν αργοτερα μαθεις τον λογο για τον οποιο χρωσταγε στην τραπεζα...

προσπαθουσαν με εξωσωματικη για αυτο το παιδακι καμποσα χρονια και τους ειχε στοιχισει πολλα λεφτα...και να καθεσαι με αυτο το παιδακι στον καναπε και να παιζει μαζι σου χωρις να καταλαβαινει οτι το βγαζεις απο το σπιτι του ενω ο πατερας του μαζευει τα τελευταια πραγματα...:sorry:

αστα ρε φιλε κριμα ειναι...3 ακινητα πηραμε (χωρις πο***ιες) αλλα μετα το τελευταιο ειπαμε οτι εχουμε και καρδια:(...

(του καναμε βεβαια προταση να μεινει μεσα με μηδαμινο ενοικιο αλλα καποιοι ανθρωποι ειναι αξιοι της μοιρας τους και ΒΕΒΑΙΩΣ δεν ειναι ολα τα εκπλειστηριαζομενα ακινητα απο ιστοριες σαν και αυτες...παντως οταν το ζησεις αυτο στα 19 σου αλλαζεις πολυυυυυ σαν ανθρωπος :()

αυτα τα δυσαρεστα...τι ηθελα και το θυμηθηκα νυχτιατικα :(

Ανώνυμος είπε...

Tα πράγματα έχουν πάνω κάτω όπως γλαφυρότατα τα εξιστόρησε ο ανώνυμος! Αν και διαφωνώ με τους χαρακτηριμούς για τους συμβολαιογράφους. Επίσης αυτοί που βρίσκονται στη θέση να χάσουν τα σπίτια τους, δυστυχώς γνωρίζουν αυτό το ενδεχόμενο εξαρχής.
Το θέμα είναι πως για να αγοράσεις ένα καλό ακίνητο μέσω πλειστηριασμού θα πρέπει ή να είσαι μέσα στα κόλπα ή να είσαι πολύ φραγκάτος! Όχι μόνο θα βρίσκεις συνέχεια μπροστά σου τα κοράκια αλλά σε πολλές περιπτώσεις οι υπεύθυνοι για τους πλειστηριασμούς είναι συνεννοημένοι με τους "μεγαλοκαρχαρίες" όπως πολύ εύστοχα τους χαρακτήρισε ο StavrosDog!!
Σε γενικές γραμμές φίλε mookie:
1) Η τράπεζα θέλει απλά να το διώξει από πάνω της (οι τράπεζες θέλουν χρήμα όχι ακίνητα) γι'αυτό δεν την ενδιαφέρει να βρει εκείνον που το θέλει περισσότερο!

2)Η μικρή τιμή είναι το ποσό που χρωστούσε ο προηγούμενος ιδιοκτήτης στην τράπεζα. Και πάλι το μόνο που ενδιαφέρει την τράπεζα είναι να πάρει πίσω αυτά τα χρήματα. Πρίν φτάσει το θέμα στον πλειστηριασμό, συνήθως τα καταστήματα (αν πρόκειται για ιδιώτη) πληροφορούν τον ιδιοκτήτη για την κίνησή τους και του δίνουν μια τελευταία, σύντομη προθεσμία μήπως καταφέρει να πληρώσει την οφειλή του. Αν αξίζει το ακίνητο, η τελική τίμη δε θα είναι χαμηλή, αλλά εδώ που τα λέμε και παράγκα να'ναι...με τόσα κοράκια...!

3)Και πάλι τα ίδια...με τόσους πλειστηριασμούς που κάνουν οι τράπεζες καθημερινά, δεν πάνε για το κέρδος (...οξύμωρο) αλλά για την κάλυψη των απαιτήσεών τους!

Αν τελικά κερδίσεις έναν πλειστηριασμό είσαι εκ των προτέρων εξασφαλισμένος γιατί ανάμεσα στην τράπεζα και στον τελικό αγοραστή μεσολαβεί το κράτος! Όπως είπαν και οι προλαλήσαντες όλα είναι νόμιμα...ή μάλλον νομότυπα! Δε θα χάσεις τα λεφτά σου, ούτε το ακίνητο. Βέβαια υπάρχει πάντα ένα μικρό ενδεχόμενο να σε ενοχλήσουν κάποιοι...ειδικά αν πρόκειται για ακίνητο που εποφθαλμιούσαν...


ΥΓ. Σχετικά με τους συναισθηματισμούς...το χειρότερο είναι όταν την ημέρα του πλειστηριασμού βλέπεις τον προηγούμενο ιδιοκτήτη να εκλιπαρεί όποιον μπορεί για να μην του πάρουν το σπίτι

Ninja είπε...

Προφανώς τα παραπάνω είναι αντιγραμμένος διάλογος χρηστών σχετικά με τους πλειστηριασμούς. Για να πάρουμε μια ιδέα τι σημαίνει η πράξη του πλειστηριασμού. Μια ενέργεια που η εκκλησία οχι μόνο επικροτεί αλλά ζητά επίμονα να τις δωθούν και τα κέρδη απο αυτές τις πράξεις. Για να κατανοήσουμε πόσο αδίστακτη και αιμοβόρα είναι η εκκλησία και πολύ παραπάνω οι διάκονοι της σε ορισμένες περιπτώσεις.
Ας μην παίρνουμε τίποτα ως δεδομένο και φυσιολογικό. Ειδικά για την εκκλησία. Δεν είναι ο φυσικός της χώρος ο τραπεζικός κλάδος.

Νίκος είπε...

Αναφορικά με το θέμα των πλειστηριασμών και τα ανθρώπινα δράματα που εκτυλίσσονται τις Τετάρτες 12-2 ανά την επικράτεια, σε γενικές γραμμές τα πράγματα είναι όπως περιγράφτηκαν πιο πάνω.

Σημειώνω βέβαια ότι μετά την αλλαγή του νόμου (ν. 3714/2008), η όλη διαδικασία έγινε πολύ πιο δύσκολη για τα κοράκια, ενώ θεωρώ ότι ο "ανώνυμος" της 05 Φεβρουαρίου 2010 4:19 μ.μ. γράφοντας ότι οι συμβολαιογράφοι είναι η χειρότερη φάρα, μάλλον εννοεί του δικ. επιμελητές. Αν και πάλι διατηρώ επιφυλάξεις, δεδομένου ότι πρόκειται και στις δυο περιπτώσεις για μια πάρα πολύ επικίνδυνη γενίκευση.

Τώρα όσον αφορά την συμμετοχή της εκκλησίας στο ΔΣ της ΕΤΕ και τη σύνδεση που κάνει ο dbinieris ανάμεσα στην εκκλησία και τους πλειστηριασμούς, έχω να κάνω τις εξής παρατηρήσεις:

Πρώτον η εκκλησία είναι μέτοχος της ΕΤΕ ήδη από το 1841. Χρόνια τώρα συμμετέχει στο ΔΣ της ΕΤΕ "ως μη εκτελεστικό μέλος".
Είναι ανακριβές ότι ο Θεόκλητος ζήτησε τη συμμετοχή της εκκλησίας στο ΔΣ της ΕΤΕ. Ουδέποτε και από κανέναν αμφισβητήθηκε το δικαίωμα της εκκλησίας να συμμετέχει στο ΔΣ της Εθνικής, ούτε τέθηκε σε διάλογο το εν λόγω ζήτημα.
Αυτό που ζητήθηκε από την εκκλησίας, μεταξύ άλλων, είναι η διεύρυνση των μελών του ΔΣ από 13 σε 15, όπως άλλωστε προβλέπει και το καταστατικό της ΕΤΕ.
Επιπλέον ζητήθηκε η διανομή μερισμάτων, η μη συμμετοχή της ΕΤΕ στα 28 δις ευρώ, που χαρίστηκαν στις Τράπεζες από τη ΝΔ, "έτσι ώστε η Πολιτεία να ενισχύσει με την επιστροφή του ποσού αυτού τις αυξημένες δανειακές της ανάγκες" και η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των ιδιωτών.

Αυτά τα θέματα τέθηκαν από την εκκλησία, προκειμένου να συζητηθούν στην ΓΣ της ΕΤΕ.

Δεύτερον, θεωρώ την σύνδεση της εκκλησίας με τους πλειστηριασμούς τουλάχιστον υπερβολική. Γράφτηκε σε άλλα σχόλια (ξέρεις από ποιον!!!) ότι το θέμα είναι πολιτικό. Ήτοι αν πράγματι ενδιαφερόμαστε για μια πιο ανθρώπινη κοινωνία πρέπει να πιέσουμε τους κρατούντες να δράσουν.
Αλήθεια η αποχώρηση της εκκλησίας από την ΕΤΕ θα σταματήσει τους πλειστηριασμούς; Όχι βέβαια.

Αλλά, θα μου πεις, πως γίνεται η εκκλησία να συμμετέχει σε εταιρίες οι οποίες μετέρχονται τέτοια μέσα (νόμιμα, πλην όμως αμφιβόλου ηθικής) για να διασφαλίσουν τα χρήματα των μετόχων τους;
Κι εδώ, είναι αλήθεια, ότι η συζήτηση γίνεται σοβαρή και δύσκολα κανείς μπορεί να υποστηρίξει κάτι διαφορετικό από αυτό που υποστηρίζεις εσύ. Αυτό που θα μπορούσε κανείς να κάνει βέβαια είναι να επιχειρηματολογήσει υπέρ της άποψης που εκφράζεις πιο ψύχραιμα.

Θα πω μόνο ότι αυτό που κατά την άποψή μου έχει ιδιαίτερη σημασία είναι όχι τόσο η πηγή άντλησης των χρημάτων της εκκλησίας, αλλά η κατάληξή τους.
Πιο συγκεκριμένα, καλό θα ήταν να ενημερωθούμε από τους αρμοδίους για το αν τα χρήματα αυτά πηγαίνουν σε φιλανθρωπίες ή όχι. Και όταν λέμε φιλανθρωπίες δεν πρέπει να βλέπουμε το θέμα από μια ψυχρή στατιστική σκοπιά (σήμερα παρασχέθηκαν 1.500 μερίδες φαγητό), αλλά από την καθαρά ανθρώπινη οπτική (1.500 άνθρωποι έφαγαν ένα πιάτο φαί και είπαν δυο κουβέντες μεταξύ τους).

Αυτά προς το παρόν για να ανοίξουμε τον διάλογο.

Ninja είπε...

Προφανώς υπ
Η αποχώρηση της Εκκλησίας θα αποτρέψει τους πλειστηριασμούς?
Πρώτον είναι θέμα ηθικής και κατα δεύτερον:

Ναι
Η αποχώρηση της και η ενασχόληση της με την δημιουργία της "Ηθικής τράπεζας" http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_1_18/03/2009_307921

Ναι θα αποτρέψει τους πλειστηριασμούς. Είναι τόσο απλό. Όταν σταματήσουμε να παίρνουμε τα πράγματα σαν δεδομένα (ότι δηλαδή πρέπει να υπάρχουν τράπεζες με την σημερινή τους μορφή, ότι επειδή η εκκλησία είναι μέτοχος απο το 1841 πρέπει να συνεχίζει να είναι κ.τ.λ) τότε και μόνο υπάρχει περίπτωση να δούμε αλλαγές.
Πολλές φορές πρέπει να σταματάμε τον χρόνο και να βλέπουμε με τα μάτια ενός παιδιού, χωρίς παρελθόν.

Όσο για το αν πρέπει να βλέπουμε την κατάληξη των χρημάτων και όχι την πηγή τους έχω μια ερώτηση. Είναι πιο σημαντικό να χάσει μια οικογένεια το σπίτι της απο το να καλυφθούν τα έξοδα αναστήλωσης ενός ναού? Ας το αναρωτηθεί ο καθένας για τον εαυτό του και να βρεθεί στην θέση εκείνου που μένει χωρίς στέγη.

Νίκος είπε...

Εντάξει ρε ντίνο, αλλά δεν με πείθεις ότι με την αποχώρηση της εκκλησίας από την ΕΤΕ θα σταματήσουν οι πλειστηριασμοί. Επαναλαμβάνω την θέση μου:
Το θέμα πρέπει να ρυθμίζει η πολιτεία, όπως (ανεπιτυχώς μέχρι σήμερα) προσπαθεί να κάνει τα τελευταία χρόνια.

Φυσικά και η προστασία της οικογενειακής εστίας είναι σημαντικότερη από την αναστήλωση ενός ναού. Αλλά η εκκλησία μόνο αυτό κάνει.
Αν δηλαδή σταματήσουμε να παίρνουμε τα πράγματα σαν δεδομένα (ότι δηλαδή υπάρχει η εκκλησία) και
φανταστούμε τον κόσμο χωρίς αυτόν τον οργανισμό, εσύ βλέπεις ερειπωμένους ναούς ή στρατούς από πεινασμένους σε κρατικά συσσίτια;

Όττο δεν κατάλαβα την φράση "... Εκείνο που δεν ανέχομαι είναι να εκμεταλλέυται τους δήθεν θεόσταλτους και θεάρεστους σκοπούς της για να ξεφεύγει από τον νόμο και τις οικονομικές υποχρεώσεις της." Τι εννοείς;

Ninja είπε...

Για να καταλάβω κάτι,
1. παίρνουμε σαν δεδομένο ότι υπάρχει θεός και εκκλησία?
2. Η εκκλησία θρέφει τους πεινασμένους? δεν υπάρχουν και άλλοι οργανισμοί που το κάνουν αυτό? χωρίς μάλιστα να προσπαθούν να σε προσηλυτίσουν? Ερυθρός σταυρός, Γιατροι χωρις σύνορα κτλ

Εαν δημιουργηθεί η ηθική τράπεζα και στην Ελλάδα, κάποιος απο που θα πάει να πάρει δάνειο? Απο την eurobank και την ΕΤΕ?

Εν το μεταξύ ο Ιωαννίνων δεν έχει απαντήσει ακόμα. Μάλλον θα αρχίσω να την διεύθυνση του blog και σε άλλους..

Ninja είπε...

έννοούσα θα αρχίσω να δίνω την διεύθυνση του blog και σε άλλους της εκκλησίας, μπας και απαντήσει κανένας

Νίκος είπε...

Και απαντώ:
1. Δεδομένη η ύπαρξη του θεού; Η ύπαρξη ή η μη ύπαρξη του θεού είναι ζήτημα τεράστιο.
Την προσωπική μου άποψη την ξέρεις.

2.Δεδομένη η ύπαρξη της εκκλησίας; Δεδομένη.-

3.Η εκκλησία θρέφει τους πεινασμένους? Ναι,μεταξύ πολλών άλλων οργανισμών, είναι και η εκκλησία που φροντίζει τους απόκληρους της κοινωνίας. Αμφιβάλλεις;

4.Υπάρχουν και άλλοι οργανισμοί που το κάνουν αυτό? Φυσικά και υπάρχουν, αλοίμονο αν δεν υπήρχαν.

5.Για την "ηθική τράπεζα" δεν έχω πολλά να σου πω.
Ωστόσο διερωτάται κανείς το εξής: Στην Ιταλία που λειτουργεί εδώ και 2 περίπου χρόνια οι συμβατικές τράπεζες έχουν χάσει τους πελάτες τους;

Ninja είπε...

Να τα πάρουμε λίγο απο την αρχή.
Καταρχάς κάνει εκπτώσεις η εκκλησία στην ηθική? Ναι ή όχι?
Δηλαδή μπορεί κάποιος να κάνει λίγο σεξ πρίν το γάμο? Μπορεί να τον παίζει λίγουλάκι?
Ανάλογα με την απάντηση θα ξέρουμε και αν πρέπει να παίρνει μέρος η εκκλησία σε πλειστηριασμούς

Νίκος είπε...

Πλάκα μου κάνεις;
Την ίδια κουβέντα από την αρχή θα κάνουμε;

"Μπορεί να τον παίζει λιγουλάκι;"
ΑΝΕΠΑΝΑΛΗΠΤΟ!!!

Ninja είπε...

Απο δω και πέρα το όνομα μου είναι Ninja

Ζωρζ είπε...

Τώρα που το σκέφτομαι, μήπως είναι κακό να τον παίζεις λιγουλάκι;

morfeas είπε...

Μάγκες με μπερδέψατε λιγουλάκι...

Αρχικά κατάλαβα πως σχολιάζαμε την ενεργό συμμετοχή της Εκκλησίας στην ΕΤΕ (και μπράβο στον Ninja που ανάβει τα αίματα!) μετά όμως γενικεύσατε επικίνδυνα και σας έχασα.
Να ρωτήσω λιγουλάκι διευκρινιστικά:
α-Δεν ταιριάζει στην Εκκλησία να επενδύει στην ΕΤΕ? ή
β-Δεν ταιριάζει στην Εκκλησία να επενδύει?

Αν ισχύει το α, την έχετε δει στραβά με την κολασμένη ΕΤΕ, συνεπώς η Εκκλησία μπορεί να διαλέξει άλλη τράπεζα (πχ ηθική τράπεζα) και να συνεχίσει επενδύοντας την περιουσία της, δεχόμαστε όμως τον κερδοσκοπικό χαρακτήρα της που είναι η ίδια η φύση του επενδυτή

Αν ισχύει το β, προσεγγίζουμε το θέμα νομίζω πιο σωστά. Να αναρωτηθούμε αν πρέπει η Εκκλησία να είναι επενδυτής (=άρα και να φέρεται σαν τέτοιος) ή να ασχολείται με μη κερδοσκοπικά σπορ.
Τότε όμως της στερούμε τα σημαντικά κεφάλαια με τα οποία παράγει το όποιο φιλανθρωπικό έργο.

Ηθικές τράπεζες και αηδίες, τις θεωρώ τουλάχιστον ανόητες.
Τράπεζα είναι μια επιχείρηση που κερδίζει από την μεσιτεία χρήματος. Και όπως ακούστηκε από τον 2ο Ανώνυμο, όσοι "έχασαν" το ακίνητό τους γνώριζαν από πριν το ενδεχόμενο και συμφώνησαν υπογράφοντας.
Μεταξύ μας το βρίσκω πολύ πιο ηθικό κ ντόμπρο από το "δώρισε στην Εκκλησία για να πας στην Παράδεισο".
Μια 'ηθική' τράπεζα δεν θα διεκδικούσε τα χρήματα που έδωσε?

Για μένα όλα συμπυκνώνονται σε ένα ερώτημα

-έχει η Εκκλησία δικαίωμα στον πλουτισμό?

Νίκος είπε...

Που μπερδεύτηκες δηλαδή;
Ο φίλος Νίντζα (πρώην ντμπινιερης) εξέφρασε την άποψη ότι η εκκλησία δεν πρέπει να κάνει εκπτώσεις στην ΗΘΙΚΗ της. Ερμηνεύοντας την θέση αυτή με απόλυτο κατά τη γνώμη μου τρόπο, κατέληξε ότι η εκκλησία πρέπει να αποχωρήσει από την ΕΤΕ, γιατί η τελευταία διενεργεί πλειστηριασμούς.

Ο λόγος στον Ninja, για μια πρώτη απάντηση σε όσα έγραψες.
Εγώ επιφυλάσσομαι.

Ninja είπε...

Η ηθική τράπεζα είναι τόσο αηδία όσο και τον Νόμπελ που πήρε ΜΟΥΧAMANT Γιουνούς οικονομολόγος που την ίδρυσε.
Όπως προείπε και ο Νίκος το ζήτημα είναι αν η εκκλησία μπορεί να κάνει εκπτώσεις στην ηθική της. Εγω την κρίνω σύμφωνα με τους κανόνες που η ίδια έχει βάλει.
Σίγουρα η εκκλησία πρέπει να αυξάνει την περιουσία της για να βοηθά γενικότερα, το θέμα είναι με ποιο τρόπο.

Αν η εκκλησία δεν είχε δικαίωμα στον πλουτισμό απλά μετά απο 21 αιώνες δεν θα υπήρχε καν.

Το θέμα είναι βεβαία να αποχωρήσει άμεσα απο την ΕΤΕ και απο οποιαδήποτε άλλη τράπεζα και να ασχοληθεί με άλλες πιο ηθικές επενδύσεις

Ninja είπε...

Να συνεχίσουμε όμως σε καινούργια ανάρτηση που είναι και πιο ευκολοδιάβαστη