Τετάρτη 30 Ιουλίου 2008

Μια Αυγουστιάτικη Φούσκα

Πριν από λίγο καιρό σχολιάζοντας την ανάδειξη του Αλέξη Τσίπρα στην ηγεσία του Συνασπισμού διατύπωσα την άποψη ότι η κοινωνία έχει ανάγκη από πολιτικά κινήματα ενώ οι ηγέτες έπονται. Απαντώντας στον φίλο Όθωνα, σημείωσα μερικές σκέψεις για κάποια θεμελιώδη δικαιώματα σχετικά με την εκπαίδευση που αν και τα κατοχυρώνει το Σύνταγμα μας δεν τα εγγυάται η Πολιτεία και η κοινωνία μας. Με ενδιαφέρον διαβάζω τις πολιτικές, νομικές και προσωπικές ανησυχίες του φίλου Νίκου και τις περί του αυτονόητου ανησυχίες του - επίσης - φίλου Η.Θ.
Ο Αύγουστος έρχεται! Και εγώ εύχομαι στο φίλο Νίκο να δει μερικούς από τους φίλους του, να διαβάσει κανένα βιβλίο και να του δώσει πίσω - ο Αύγουστος - μερικά από τα όνειρα του. Γιατί, φίλε Νίκο, η διεκδίκηση του ελεύθερου χρόνου είναι στις μέρες μιας μια από τις πιο θεμελιώδεις πράξεις διεκδίκησης της ατομικής ελευθερίας. Για το θέμα της ελευθερίας του ανθρώπου ίσως καταφέρουμε να μιλήσουμε σύντομα, δανειζόμενοι εικόνες και ιδέες από την Οργουελική δυστοπία του «1984» και την Χαξλεϊκή δυστοπία του «Γενναίου Νέου Κόσμου».
Ο Αύγουστος έρχεται και για μένα με μερικές ανατροπές: σχεδιάζω να παντρέψω το φυσικό πρόσωπο που ενέπνευσε τον «Γιώργο» ενός ατέλειωτου μυθιστορήματος μου και θα είναι ο πρώτος Αύγουστος των τελευταίων 10 και κάτι χρόνων που θα πάρω άδεια από τη δουλειά και σχεδιάζω να κάνω πραγματικές διακοπές. Η ανατροπή του γάμου του μυθιστορηματικού Γιώργου έγκειται στο γεγονός ότι τείνει (και του εύχομαι) να ανατρέψει την μυθική πλευρά του! Η ανατροπή της δικής μου άδειας και των δικών μου διακοπών έγκειται στο ότι οριοθετεί μια πραγματική αλλαγή σελίδας και ένα κλείσιμο εποχής! Για μένα η λέξη “διακοπές” σημαίνει απαραίτητα και αλλαγή! Ελπίζω την αλλαγή αυτή να μπορέσω να την μεταφράσω σε λόγια με μερικούς από τους φίλους της Φούσκας και δη μερικούς από αυτούς που θα ήθελε να δει στο δικό του καλοκαιρινό όνειρο ο Νίκος.
Ωστόσο, ελπίζω ότι η Φούσκα δεν θα πάει διακοπές. Ελπίζω ότι η Αυγουστιάτικη Φούσκα θα είναι τόσο ενεργή όσο και το Υπουργείο Οικονομικών τα καλοκαίρια (μαγειρεύει τροπολογίες και σερβίρει αυξήσεις). Οψόμεθα...
Θα σας δω στο κρεβάτι της νύφης!
Φιλικά,
Γιώργος.

Υ.Γ. 1: Φίλε Η.Θ. δεν νομίζω ότι ο αξιότιμος κ. Υπουργός ΕΣ.Δ.Δ.Α. θα δει με συμπάθεια την υπόδειξη σου: μπορεί οι ατυχείς που έχουν περάσει εγκεφαλικό να μην είναι ασφαλείς οδηγοί αλλά σίγουρα είναι οι μόνοι αξιόπιστοι ψηφοφόροι!
Υ.Γ. 2: Αν πληρώσω τις λαμπάδες του γάμου με ακάλυπτη επιταγή είναι αμαρτία; Ο γάμος θα είναι έγκυρος; Θα επηρεάσει τους δικαστές το εκκλησάκι του Αρείου Πάγου;

1 σχόλιο:

Νίκος είπε...

Λοιπόν Γιώργο, μια συζήτηση πάνω στο ζήτημα της ελευθερίας του ανθρώπου είναι από μένα ευπρόσδεκτη.
Η βέβαιη συμβολή του φίλου μας Όθωνα, του -επίσης- φίλου Η.Θ., αλλά και άλλων (φιλ)ελεύθερων, πλην όμως "έγκλειστων" στη φούσκα, σημαίνει ότι θα υπάρξει και αντίλογος.
Είσαι ελεύθερος να ξεκινήσεις.

Προεξαγγελτικά θέλω να σου υπενθυμίσω, ότι με το να παντρέψεις το φυσικό πρόσωπο που ενέπνευσε τον αντι-ήρωα Γιώργο, τείνεις να εκπληρώσεις (άθελά σου βέβαια) τον ορισμό του Καμύ για την ελευθερία.
Ελευθερία, έλεγε ο Καμύ, είναι η απόρριψη της θρησκείας και η αποδοχή του παράλογου της ύπαρξης.

Ε, λοιπόν τα κατάφερες, με βάση τον ορισμό αυτό είσαι ελεύθερος!!! Και εξηγούμαι: Ελεύθερος, διότι, με την πράξη σου αυτή αποδέχεσαι το παράλογο της ύπαρξης, αφού μόνο μια συνειδητοποιημένα "παράλογη ύπαρξη" θα πάντρευε τον παράκελσο.
Ελεύθερος, επίσης, διότι, η (με υπαιτιότητά σου) πρόκληση ενός άκυρου γάμου σημαίνει και απόρριψη της θρησκείας.
Μπράβο σου, ελεύθερε υπαρξιστή μου...

Τώρα, αναφορικά με το Υπ.Οικ., το μόνο που έχω να προσθέσω είναι το εξής απλό:
μαγειρεύω τροπολογίες + σερβίρω αυξήσεις = φάε σκατά λαέ.

Τα λέμε την Δευτέρα. Θα βαδίσουμε για μια ακόμα φορά μαζί τον δύσκολο δρόμο των τροποποιήσεων, των εξαγορών μεριδίων, των εξόδων εταίρων κλπ. Έτσι, για να είμαστε ελεύθεροι από Σεπτέμβρη.