_______
Πέρασαν αρκετές μέρες από εκείνο το βράδυ της περασμένης εβδομάδας, που οι Έλληνες πληροφορηθήκαμε την σύλληψη των νεαρών ληστών στην Β. Ελλάδα και τους είδαμε μετά από λίγο στις οθόνες των τηλεοράσεων στα βραδινά δελτία των ειδήσεων.
Η παραμόρφωσή τους από άγριο ξυλοδαρμό ήταν εμφανής. Η καταγγελία της μητέρας ενός από τους συλληφθέντες επιβεβαίωσε την αρχική υποψία που δημιουργήθηκε ότι δράστες της κακοποίησης ήσαν οι Αστυνομικοί που τους συνέλαβαν.
Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, συνεπής στον ακροδεξιό κατήφορό του, έσπευσε να διαβεβαιώσει ότι οι τραυματισμοί προκλήθηκαν την ώρα της σύλληψής τους. Φυσικά κανέναν δεν έπεισε ο ισχυρισμός αυτός, πλην των αφελών και των φανατικών οπαδών του κ. Δένδια και της πολιτικής που αυτός τους τελευταίος μήνες εξυπηρετεί.
Αν το θέμα έμενε εκεί, θα μπορούσε να μιλήσει κανείς για ένα ακόμα ολίσθημα της σημερινής Κυβέρνησης. Όμως, με αφορμή το περιστατικό αυτό, ανακύπτουν πολύ κρίσιμα ερωτήματα που χρειάζονται απαντήσεις:
1) Αφού είναι γνωστό ότι στις περιπτώσεις σύλληψης τρομοκρατών κατά κανόνα, με Εισαγγελική άδεια, δίνονται στην δημοσιότητα οι φωτογραφίες των συλληφθέντων, προκειμένου να λειτουργήσει το «σύστημα» της αναγνώρισής τους από πολίτες για την εύρεση χώρων που συχνάζουν ή ο εντοπισμός συνεργατών τους, πώς δεν φοβήθηκαν οι Αρχές για τις αντιδράσεις που θα προκαλούσε η εικόνα με τα παραμορφωμένα πρόσωπα των συλληφθέντων; Μήπως κάποιοι φανατικοί αστυνομικοί που τους συνέλαβαν αυτενέργησαν, παρά τις άνωθεν αντίθετες εντολές;
Νομίζω πως όχι. Η ιστορία έγινε σκόπιμα. Στα πλαίσια του έντονου αυταρχισμού, της συστηματικής παραβίασης των ατομικών δικαιωμάτων και της αναγόρευσης του κ. Δένδια σε σύγχρονο πραίτορα, φοβάμαι ότι ηθελημένα το υπουργείο αποφάσισε να «δείξει» στο κοινό τα παραποιημένα πρόσωπα, για να παραδειγματίσει όχι βέβαια τους τρομοκράτες, αφού αυτοί ως γνωστό δεν συγκινούνται από τέτοιους παραδειγματισμούς, αλλά εκείνους που θα θελήσουν να σταθούν εμπόδιο στα σχέδια της Κυβέρνησης, απεργώντας, κλείνοντας λιμάνια και δρόμους ή προβάλλοντας με άλλους τρόπους αντίσταση στα σχέδια της ξένης και της ντόπιας τρόικας. Σε αυτούς απευθυνόταν η «επίδειξη». Αλλά και σε εκείνους που έχουν ακροδεξιές απόψεις, που αδιαφορούν για τα ατομικά δικαιώματα όταν πρόκειται να κινδυνεύσει η «Τάξη και η Ασφάλεια» της Χώρας, όπως αυτοί την εννοούν και τους οποίους κέρδισε το τελευταίο διάστημα η Χρυσή Αυγή. Να λοιπόν ποιοι είμαστε, ελάτε σε μας, γιατί να πάτε στη Χρυσή Αυγή;
2) Ένα δεύτερο ερώτημα αφορά την Εισαγγελική Αρχή της Κοζάνης, της πόλης που προσήχθησαν οι συλληφθέντες. Γνωρίζει ο κ. Εισαγγελέας ότι εδώ και κάποια χρόνια τα βασανιστήρια (για τέτοιο χαρακτηρισμό πρόκειται) από όργανα της Τάξης από ποινική απαξία έχει γίνει κακούργημα. Έχοντας λοιπόν ο κ. Εισαγγελέας μπροστά του τα παραποιημένα πρόσωπα των νεαρών και τις δηλώσεις τους ότι κακοποιήθηκαν, δεν θα έπρεπε να κάνει το καθήκον του, να ασκήσει δηλαδή διώξεις, να διατάξει την εξέτασή τους από ιατροδικαστές, να εξετάσει άμεσα μάρτυρες, όχι κατ’ ανάγκη συναδέλφους των αστυνομικών, ώστε να ερευνηθεί η καταγγελία; Έπρεπε να γίνει αυτό από την Εισαγγελία της Αθήνας, όταν βέβαια προηγήθηκαν αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης;; Πριν από λίγες μέρες ένας Εισαγγελέας που υπηρετεί στην Κρήτη και μια συνάδελφός του από την Κεφαλονιά, επειδή τόλμησαν, ασκώντας συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα, να πουν την άποψή τους για τις συνέπειες από την εφαρμογή των μνημονίων στην Χώρα μας, μετά από πρόταση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, παραπέμφθηκαν στο πειθαρχικό!!! Με τον κ. Εισαγγελέα της Κοζάνης, θα ασχοληθεί κανείς;
3) Εδώ και πολλά χρόνια οι Δικηγορικοί Σύλλογοι ήταν πρωτοπόροι στα ζητήματα προστασίας των ατομικών δικαιωμάτων και όχι μόνο. Πολλοί απ’ αυτούς έχουν συστήσει και ειδικό όργανο από μέλη του ΔΣ να παρακολουθεί τα ζητήματα αυτά. Για το σοβαρό αυτό θέμα της σχεδόν βέβαιης κακουργηματικής «περιποίησης» νέων ανθρώπων, συγκινήθηκε κάποιος Σύλλογος; Είδατε μια ανακοίνωση, μια διαμαρτυρία, ένα σχόλιο; Όχι βέβαια. Θα μου πει κανείς: Δύσκολο το θέμα της τρομοκρατίας. Ναι, συμφωνώ. Όμως όσο άσχημο είναι νέα παιδιά να οδηγούνται στα άκρα (θέμα βέβαια που χρήζει σοβαρής μελέτης), άλλο τόσο σοβαρό είναι στο όνομα της πάταξης της τρομοκρατίας να τελούνται κακουργήματα και να μένουν όχι μόνο ατιμώρητα, αλλά ούτε να ερευνώνται αρμοδίως. Βέβαια η έρευνα δεν πρέπει να γίνεται από αστυνομικούς. Ήδη «έβγαλαν λάδι» τους συναδέλφους τους. Ας αναλάβει η Δικαστική Αρχή την έρευνα. Με αφετηρία τον προβληματισμό του ίδιου του Υπουργού Δικαιοσύνης όταν αντίκρυσε τα παραποιημένα πρόσωπα, ας αναζητήσει τους υπαίτιους.
Ας μην αδιαφορούμε λοιπόν γι’ αυτά τα φαινόμενα. Ας αντιδράμε σε κάθε περίπτωση βίας, από οποιονδήποτε και αν προέρχεται. Κυρίως αν προέρχεται από το οργανωμένο Κράτος, το οποίο οφείλει να μην φέρεται όπως οι παραβάτες του Νόμου. Το «μούδιασμα» που έχει προκαλέσει η οικονομική καταστροφή της Χώρας μας, ας μην καταλάβει τα δημοκρατικά και ανθρωπιστικά αντανακλαστικά μας.
Πάτρα 13/2/2013
Θάνος Αμπατζής
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου