Τετάρτη 14 Μαΐου 2008

Ενημέρωση: το ισχυρότερο όπλο!

Η λογοκρισία των εκπομπών «Θεματική Βραδιά» και «Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα», του δημοσιογράφου Στέλιου Κούλογλου, από την ΕΡΤ είναι σαφέστατα πολιτική επιλογή. Η κυβέρνηση, αν δεν ευθύνεται για την υπαγόρευση της, τουλάχιστον ελέγχεται για τη μη ανάκληση της.

Αποδεικνύεται περίτρανα ότι η ενημέρωση, η γνώση και - μέσω αυτών - η προσέγγιση της (όποιας) αλήθειας, είναι ισχυρότατο όπλο και μάλιστα ιδιαίτερα απειλητικό για την εξουσία. Δεν είναι δυνατό, την εποχή των μεγάλων ανακατατάξεων στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη και εν μέσω των πανηγυριών που στήσαμε για την συμμετοχή μας σε αυτές, να επιτρέπεται στην κρατική τηλεόραση να στρέφει το δάκτυλο προς τον τσάρο της ενέργειας. Γιατί, παρά την προγραμματισμένη εκπομπή «ΕΠΙΒΙΩΝΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕ 700 ΕΥΡΩ» (προγραμματιζόταν για 22/5/2008) και την έρευνα για το ντοκιμαντέρ «Από τον Μάο στους Ολυμπιακούς Αγώνες», πιστεύω βαθύτατα ότι η θεματική βραδιά «Η Ρωσία μετά τον Πούτιν» (13/03/2008) ήταν πολύ ισχυρότερος λόγος για την αποπομπή του Στέλιου Κούλογλου. Όποιος παρακολούθησε τα ντοκιμαντέρ της συγκεκριμένης θεματικής βραδιάς θα δυσκολεύτηκε πολύ να αποφύγει τους όποιους συνειρμούς κατά την πρόσφατη συνάντηση του πρωθυπουργού μας με τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Τουλάχιστον θα προβληματίστηκε (υπάρχουν καθαρότερες πηγές ενέργειας και από περιβαλλοντική και από πολιτική άποψη!).

Σε κάθε περίπτωση η λογοκρισία και δη η προληπτική είναι εξ ορισμού προσπάθεια απόκρυψης της αλήθειας, της (όποιας) αλήθειας. Γιατί, έχουμε ανάγκη από πολλές αλήθειες πριν να είμαστε σε θέση να αποφασίσουμε σωστά και για την ενέργεια, και για τη γενιά των 700 ευρώ και για το «χημικό πόλεμο» (Ολυμπιάδα λέγεται) που θα διεξαχθεί στο Πεκίνο για να κουκουλώσει πολλά από τα εγκλήματα του εκεί καθεστώτος.

Για περισσότερες πληροφορίες δείτε το δικτυακό τόπο του «Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα» καθώς και πληροφορίες για τη λογοκρισία των εκπομπών, τις αντιδράσεις και τα σχόλια του τύπου. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υπογράψουν ηλεκτρονικά τη σχετική διαμαρτυρία.

Γ.Κ.

2 σχόλια:

Νίκος είπε...

Κάτι ξέχασες σύντροφε!!!

scarface είπε...

Καλημέρα,

Ο Κούλογλου έχει οικογενειακή παράδοση στο "κυνηγητό".

Τον πατέρα του τον δικάσαν επειδή ήταν αριστερός και αρχικά είχε αποφασιστεί να τον εκτελέσουν.

Ε' όπως και να το κάνουμε έχει κάνει πρόοδο η δεξιά, σήμερα απλά του κόβουν την εκπομπή.

Ευτυχώς που είδα πολές αντιδράσεις τουλάχιστον αυτό είναι παρήγορο.